Люк Триангъл пред БНТ: България няма бъдеще с ниски доходи

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - http://knsb-bg.org/images/stories/pics/new08243
България вече от 10 години е член на Европейския съюз. Няма как да обясним на вашия работник, че получава само една част от това, което получават колегите му в стара Европа. Страната няма бъдеще с тези ниски доходи. Това заяви в ефира на БНТ Люк Триангъл, генерален секретар на INDUSTRIAll.


Трябва да се обърнем към работника, към тези, които се трудят, за да може да се промени ситуацията. Тези страни, които се развиват най-добре, са онези, които имат високо вътрешно потребление.
Очевидно е, че когато имате по-високи доходи, ще имате по-високи данъци и хората ще харчат повече. Ще имате повече приходи в бюджета, които могат да бъдат използвани за инвестиции. Очевадно е, че трябва да се повишат заплатите, уточни още Триангъл.

Политиката на ограничение на доходите от страна на Европа не доведе до добри резултати. Трябва да се увеличи потреблението и трябва да започнем от най-засегнатите страни, каквато е България, смята той.
Не можем да оставим българските работници сами в тяхната битка. България не трябва да бъде използвана повече като страна с евтина работна ръка. Няма да има инвестиции, ако няма повишаване на заплатите, заяви европейският синдикалист.

Трябва да се обърнем и към големите марки, които използват България като страна с много ниски заплати. Това направихме в Бангладеш, в Азия. В INDUSTRIAll имаме стратегия и кампания, за да може големите марки в Италия, Германия, Франция да поемат своята отговорност за цялата верига на производство. Тези големи собственици са отговорни за несигурността и нископлатената заетост в България, включително, обяви Триангъл.

„Българинът произвежда горе долу половината от това, което произвежда немският работник, а получава 1/6 – 1/7. Чешкият работник  произвежда 2/3 от немския си колега, но получава 1/3 от неговата заплата. Време е да се сложи край на тези дисбаланси в Европа като цяло и това ни мотивира да продължаваме с нашата кампания за увеличение на доходите в България“, обяви в предаването и лидерът на КНСБ Пламен Димитров.


Цялото интервю - вижте тук