Съветът на ЕС по заетост и социална политика обсъди бъдещето на социална Европа

  • 29060195_1992663850982870_5728206359186622364_o

Министрите на труда и социалните въпроси на държавите членки от ЕС обсъдиха необходимите промени за засилване на социалното измерение на Европа и създаването на политики, които да отговорят на потребностите на европейските граждани. Важният политически дебат за бъдещето на социална Европа след 2020 г. бе проведен от Съвета на ЕС по заетост и социална политика по инициатива на Българското председателство, съобщиха от социалното министерство.

По време на дискусията министрите на труда и социалните въпроси на държавите членки обмениха опит и обсъдиха какви промени са необходими в бъдеще за засилването на социалното измерение на Европа и създаването на политики, които да отговорят на потребностите на европейските граждани.

По време на дебатите като най-важни цели бяха откроени насърчаването на заетостта, социалното сближаване, борбата с бедността и подкрепата на хората в неравностойно положение. Министрите постигнаха съгласие, че социалните инвестиции на ЕС трябва да станат по-видими, по-ефикасни и по-осезаеми в отговор на предизвикателствата, които цифровизацията поставя пред съвременния пазар на труда.

"Министрите затвърдиха своя ангажимент към един Съюз, който създава повече възможности за възходящо социално развитие и икономически растеж и който сближава заетостта със социалните стандарти. Необходими са подходящи инвестиции, за да се създадат повече работни места, да се засили социалното сближаване и да се насърчи мобилността и достъпът до образование и обучения", каза председателят на Съвета на ЕС и министър на труда и социалната политика на България Бисер Петков.

Дебат се състоя на фона на подготвителната работа по следващия многогодишен бюджет на ЕС, който се очаква да бъде предложен от Европейската комисия по-късно тази пролет.

Съветът на ЕС по заетост и социална политика прие и препоръка относно рамка за качествено и ефективно чиракуване, с която ще се съдейства на младите хора да влязат на пазара на труда. Документът насърчава формирането на високо квалифицирани работници с подходящи умения, които съответстват на потребностите на пазара на труда. Чрез прилагането на общи критерии за качествено и ефективно чиракуване държавите членки ще могат по-добре да развиват и насърчават своите национални схеми за чиракуване.

"Много добър знак е, че в кратки срокове Съветът успя да постигне общо разбиране за критериите за качество и ефективност, които да се използват за поддържане и развиване на националните схеми за чиракуване. Това е стъпка в правилната посока, за да се подпомогне по-нататъшното навлизане на младите хора на пазара на труда, както и професионалното развитие и преходът към заетост на възрастните“, каза председателят на Съвета Бисер Петков.

По време на заседанието беше проведен и втори политически дебат за начините да бъде премахната разликата в заплащането между жените и мъжете в ЕС. Това е важен приоритет за Българското председателство и ключ към осъществяването на принципите на Европейския стълб на социалните права. Министрите обсъдиха добри практики за увеличаване на заетостта на жените и се обединиха около извода, че е необходимо усилията за постигане на равнопоставеност на работното място да продължат.

Стивън Хокинг - един от най-бляскавите умове, които някога са се раждали

  • item_hoking

 

Отиде си най-ярката звезда в областта на науката – Стивън Хокинг. Неговите прозрения и гениални трудове десетилетия наред оформяха съвременната космология и вдъхновяваха милиони хора по света.Той почина на 76-годишна възраст в ранните часове на сряда сутринта.

КНСБ ще помогне на семейството на загиналия работник в „Арсенал“

  • 1

 

КНСБ ще помогне на семейството на загиналия работник в „Арсенал“ АД. То ще получи еднократна помощ от 1000 лв., а детето на мъжа ще взима ежемесечна стипендия до завършване на средното си образование чрез благотворителния фонд на КНСБ „Проф. д-р Желязко Христов“, създаден да помага на деца на загинали работници.

Да живее свободна България!

  • 3mart--2-512x288

 

Скъпи братя и сестри,
Сънародници,

На днешния ден, преди 140 години, Родината ни изживя своето Възвишение.
На тази дата, 3 март, на този връх и пред костите на героите е редно да се запитаме: Какво бихме направили днес за свободата? Бихме ли стояли гладни дни и нощи? Бихме ли жертвали семейството си? Бихме ли загинали за свободата?

Честита Баба Марта!

  • Baba_Marta

Честита Баба Марта!

Бъдете живи и здрави, бели и червени,

а сърцата ви винаги да преливат от щастие и любов!