Лидерът на КНСБ: Средната заплата може да надмине 1500 лв. след 4 години

  • Plamen-Dimitrov-11

Средната заплата може да достигне 1500 лв. след 4 години. Това прогнозира президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му съотношението между минималната и средната заплата трябва да е не по-малко от 50 на сто.

Именно това е заложено в Меморандума за социално-икономическото и обществено-политическото развитие на България на синдиката, който ще бъде представен на партиите, влизащи в предизборната надпревара. 

Припомняме, че от следващата седмица КНСБ стартира срещи с основните политическите партии. Първата среща в сградата на синдиката ще е с ГЕРБ в понеделник. На 28 февруари ще бъде срещата с патриотите, а от БСП и ДПС още не са отговорили на поканата.

По време на тях синдикатът ще представи своите вижданията за развитието на икономиката, увеличаването на доходите и данъчната политика през предстоящите 4 години.

"Най-накрая всички основни партии говорят за доходите на хората", обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров и оцени това като положително. Според него обаче приказките за средна работна заплата от 1000 лв. месечно са хубави, но не важат за по-голямата част от трудещите се. По думите му близо 70% от наемните работници получават под средната заплата за страната. 

"В следващите 4 години България трябва да се стреми към това - съотношението между минималната и средната работна заплата да е 50% от БВП. В момента това съотношение е 44%", напомни той и допълни, че се надява след 4 години то да достигне 50% от БВП.

Лидерът на КНСБ посочи, че основният източник на средства за увеличаване на заплатите трябва да е печалбата на бизнеса, а не бюджетни средства. "Ние не казваме бизнесът да спре да печели, но казваме, от това, което печели, да споделя повече с нас", уточни Пламен Димитров. 

В областта на образованието от синдикалната централа настояват в бюджета за средното образование през следващата година да залегне нов механизъм за разпределението на единните разходни стандарти и всяка година само за увеличение на заплатите на учителите да се отпускат целево средства не по-малко от 327 милиона лева. По думите на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева е необходима цялостна промяна на философията на професионалното образование не само в рамките на дуалното образование, но и във валидирането на знанията и компетенциите на хората, получили тези умения.

Според нея бизнесът трябва да бъде мотивиран да работи по професионалното дуално образование с данъчни облекчения, като всички разходи за стипендии и работни заплати за учениците за времето, в което са в предприятието, да се считат за работодателите като средства, върху които не се начислява данък. 

От КНСБ искат да се обърне специално внимание и на кадрите в образованието. Такева предупреди, че след шест години няма да имаме физици. "В момента физиците в България са 747, а до три години и половина ще се пенсионират половината от тях. От университетите излизат по двама физици на година, които се насочват към научна работа или заминават в чужбина. Имаме и само 43 учители по френски език в цялата държава", допълни тя.

Целият меморандум можете да свалите оттук.