Ръководството на КНСБ на делегатска среща в Стара Загора: България има нужда от нова енергийна стратегия

  • Mini-Marica-iztok

КНСБ настоява кандидатът за премиер Бойко Борисов да се срещне със синдикатите и работодателите преди да бъде обявена управленската програма на бъдещото правителство. Това съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров по време на делегатска среща в Стара Загора.

По думите му един от основните приоритети на бъдещия кабинет трябва да бъде изработването на нова енергийна стратегия с хоризонт до 2050 г. Необходимо е оздравяване на енергийния сектор с поетапно преоформяне на дълговете на НЕК и БЕХ като държавни без да се трупат нови. Трябва да продължи и енергийната либерализация на пазара, но да се формулира ясно кои са енергийно бедни, за да бъдат подпомагани, поясни още лидерът на конфедерацията.

Президентът на КНСБ определи като неясен отговорът на комисаря по околна среда Кармен Вала относно бъдещето на топлоцентралите в комплекса "Марица изток", които не могат да покрият изискванията на директивата за вредните мисии. Той припомни, че за три години държавната ТЕЦ "Марица изток"-2 е натрупала близо 200 милиона лева задължения заради тях.