Лидерът на КНСБ Пламен Димитров: Настояваме за обещаното увеличение на учителските заплати с 25%

  • Dimitrov

Настояваме за обещаното увеличение на заплатите на учителите с 25%. Правителството трябва да даде тон, за да се вдигат заплатите у нас със стотина лева на година. Ще за настояваме за изпреварващ ръст на минималната заплата. Това обяви в сутрешния блок на БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

Той подчерта, че ако искаме да имаме управленска програма, адресирана към най-бедните българи, тя трябва да е насочена към всички тях. "Бедните у нас са 2 млн. души, а тези с най-ниските пенсии са 500 000 души. Не е ясно какво правим с останалите. А и с повишаването на пенсията за стаж и възраст се смачква целия пенсионен модел – принципът трябва да е, че колкото повече осигуровки внасяш, толкова по-висока пенсия ще получаваш, а не това да зависи от благоволението на политиците, изтъкна Димитров.

"В дълъг хоризонт страната ни трябва да има стратегия за привличане на повече инвестиции в икономиката, нова енергийна стратегия и намаляване на различията между регионите. Не съм сигурен, че само капиталовите пазари ще издърпат България напред, както твърди Делян Добрев от ГЕРБ", поясни лидерът на най-големия синдикат у нас и допълни, че големият проблем в страната е, че произвеждаме повече, отколкото получаваме. 

"С ясни стъпки трябва да се повишават заплатите там, където се произвежда повече. Това трябва да бъде направено, ако искаме да имаме квалифицирани кадри", категоричен бе лидерът на КНСБ.