Лидерът на КНСБ Пламен Димитров: Проблемът с неплащането на заплати ескалира

  • Plamen-Dimitrov-BNT

През последните месеци проблемът с неплащането на заплати на работниците ескалира. Това съобщи в ефира на БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той поясни, че само за няколко седмици в конфедерацията са получени 15 сигнала за ощетени работници.

"Проблемът е голям и затова са нужни законови промени. Знаете ли, че съгласно настоящото законодателство, отговорността на един работодател към наето от него лице възлиза на 2 лева. На толкова възлиза минималната сума, която по закон е необходима за създаване на едно ЕООД", посочи лидерът на най-голямата неправителствена организация в България.

Пламен Димитров подчерта, че синдикатите от 5 години се опитват да привлекат вниманието и на работодателя, и на законодателната власт към този проблем и отбеляза, че има констатирани близо 200 бели петна в законодателната уредба и в нейното приложение. За да се реши този въпрос е нужна промяна в седем закона - измениение в Кодекса на труда, Гражданско-процесуалния кодекс, търговския закон, законът за гарантиране на вземанията, законът за особенните налози, законът за задълженията и договорите и законът за обществените поръчки. "Целта е да се елиминира възможността за злоупотреба на собственика", изтъкна лидерът на КНСБ.