Лука Визентини: Европа трябва да помогне за повишаване на доходите в България

  • Luka-Vizentini

Цяла Европа трябва да помогне за повишаване на доходите в България. Това обяви днес пред делегатите на VIII-ия конгрес на КНСБ Лука Визентини, генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите. Той поздрави присъстващите за чудесния форум и не скри, че е възхитен от високото политическо представителство. Според него това означава, че думата на конфедерацията се чува в България и че властта у нас е склонна да се вслуша в исканията на синдикатите. 

"Искам да поздравя Пламен Димитров. Той показва как трябва да се защитават хората на труда. Необходимо е обаче сериозно да се замислим и да работим още по-упорито за една социална Европа. Понастоящем сме изправени пред два големи икономически проблема. Първият е свързан с макроикономиката. На всички вече ни е ясно, че трябват инвестиции, че трябват свежи пари. За съжаление обаче трябва да констатираме, че през последните няколко години инвестициите се сринаха. Но тук е важно да споменем и това, че е необходимо да преразгледаме философията на инвестициите - т.е. те не само да бъдат насочвани и пренасочвани към инфраструктурата, но е наложително да се влагат и в образованието, в човешкия капитал.

И втората важна задача е да се борим за по-равностойно заплащане на труда в България. Всички ние в Европа трябва да се борим доходите у Вас да се повишат и то веднага! Не може да има толкова голяма разлика между производителността на труда и заплащането. България и българските работници не заслужават такова отношение", заяви Визентини и допълни, че по-справедливото заплащане у нас би повлияло положително и на разрешаването на бежанските проблеми в някои страни в Европа.

По думите му само едно силно и единно синдикално движение може да доведе до разрешаването на трайни проблеми, един от които е нивото на заплащане. В заключение той се обърна към присъстващите и припомни девиза: "Съединението прави силата".