Омбудсманът Мая Манолова: Политиците започват да се вслушват в гласа на синдикатите

  • Manolova

Политиците започват все повече да се вслушват в гласа на синдикатите. Това заяви днес на VIII-мия конгрес на КНСБ Омбудсманът Мая Манолова. Пред делегатите на форума тя изказа удовлетворението си от съвместната работа с конфедерацията, като изтъкна, че КНСБ е доказала, че е честен и почтен партньор на оглавяваната от нея институция.

"От години наред се забелязва едно отстъпление в защитата на трудовите права, в това число и в трудовото законодателство. Съгласна съм, разбира се, че бизнесът е важен, но все пак България е социална държава и има права на трудещите се, които са гарантирани от конституцията. Така че нека, наред с бизнеса, не забравяме работещите. Защото за разлика от работодателя, те са по-незащитени, по-слаби. Затова и ролята на Омбудсмана е да бъдем корекктив и защитник на хората на наемния труд, на хората на труда", изтъкна Манолова.

По думите й напоследък, всеки ден в оглавяваната от нея институция пристигат жалби на десетки хора, ощетени по един или друг начин от работодателите си. "Свидетели сме на едно съвременно робство - това на работника, който работи почти денонощно, а не му плащат. И все пак е добре, че днес тук забелязвам представители на всички политически партии и институции, което е сигурен знак, че те са готови да чуят гласа на синдикатите, на работниците. Това е знак, че някои от тях, са вече готови да започнат да изпълняват обещанията си", посочи Омбудсманът.