Генералният секретар на МКП Шарън Бъроу пред конгреса на КНСБ: Свидетели сме на огромна корпоративна алчност

  • Buroy

Вторият ден на конгреса на КНСБ започна с приветствие към делегатите от страна на генералния секретар на МКП Шарън Бъроу. Ето и пълният текст на нейното изказване:

Изключително горда съм да бъда сред делегатите на КНСБ. Невероятни сте, проявявате стратегическо мислене и настина Вие сте гласът на Работеща България!

Пламене, ти си лидер от глобален мащаб. Глобализацията не дава справедливо разпределение на благата. Глобалната работническа класа е в затруднение. Когато имаш 3 милиарда работници в целия свят и когато повече от 50% от тях са с несигурни работни места, когато близо 40% от нашите братя и сестри са в неформалната икономика – това значи само едно: Че сме свидетели на робство, на едно съвременно робство!

Ето, това е неприемливо, не само за нас, но и за нашите деца и внуци!

Свидетели сме на една небивала корпоративна алчност на големите мултинационални компании. И нашата задача е да сложим край на тази алчност. Защото знаете ли, че големите мултинационални компании печелят огромни суми от нашия труд? Знаете ли, че международните корпорации печелят от 10 000 до 18 000 долара на година от всеки един техен работник.

И за да не продължава до безкрай тази експлоатация, крайно време е да кажем: Край! Стига толкова! Защото, ако отново си замълчим, богатите ще стават още по-богати, а бедните – още по-бедни. Искаме и настояваме за универсална социална закрила за всички наши членове! Именно по това може да познаем едно модерно общество – когато в него всички хора се грижат един за друг.

И е крайно време да отговорим на обвиненията на работодателите. А именно, че хората ги било страх от технологиите. Не, уважаеми делегати, хората не ги е страх от технологиите. Хората се страхуват единствено за работните си места и за бъдещето на децата си!

Ние, от Международната конфедерация на профсъюзите настояваме за три неща:

  1. Елиминиране на робството. Убедени сме, че никой от нас не може да бъде поробван. Днес може би единствените, които могат да се противопоставят адекватно на това явление, сме ние – синдикатите. Наша основна задача трябва да бъде именно тази: Подкрепа и елиминиране на робството.
  2. Крайно време е да обуздаем корпоративната мощ на мултинационалните компании. Искаме да сложим край на тази корпоративна алчност! И затова Ви призоваваме всички заедно да издигнем този лозунг: Край на корпоративната алчност! За нас всички работници по света са еднакви – независимо дали работят в Белгия, Франция или България. Уважавайте работниците си, иначе ще имате работа с нас. Ние, синдикатите можем да ви бъдем добри приятели, но можем и да ви бъдем най-големите врагове! И нека да е ясно, че ние не сме против чуждите инвестиции, а против експлоатацията. Не може да си затваряме очите, когато хората в България работят за 3,50 долара на час, а в същото време за същата тази работа техните колеги в Западна Европа взимат по 38 долара. Крайно време е да се създадат единни правила за глобално поведение на мултинационалните фирми.
  3. Третото, което искаме, е понижаване на въглеродните емисии. През 2015 г. световните лидери обещаха едно устойчиво постигане на тази цел, но дали това се случва?

Днес искам да Ви поздравя за чудесния конгрес и да ви призова: Да организираме и да солидаризираме България!