Синдикатът иска в следващите 30 години да се запази балансът в енергетиката

  • seminar-1

В следващите 30 години балансът в енергетиката между горивните инсталации, които разчитат на местни въглища, АЕЦ и алтернативни източници като ВЕИ, слънчеви и вятърни централи трябва да се запази. В момента този процент е 40:40:20 на сто. Това обявиха президентът на КНСБ Пламен Димитров и лидерът на миньорската федерация в синдиката Валентин Вълчев.


Решението трябва да залегне в новата енергийна стратегия на България, която кабинетът на няколко пъти обяви, че ще пише. Само преди дни и енергийният министър Теменужка Петкова обеща, че ще пише такава стратегия на среща в Стара Загора със синдикати и представители на работещите от региона.
Енергийната бедност също трябва да намери решение в тези планове, обяви Пламен Димитров. Той припомни, че въпреки усилията на Световната банка, все още липсва формула за енергийната бедност. Цените на тока ще нарастват заради завишените изисквания за опазване на околната среда и правителството трябва да има ясна стратегия как ще става това, каза лидерът на синдиката.

 КНСБ настоява България да има индустриална стратегия, която да е инструмент за развитието на регионите, за преодоляване на обезлюдяването и на социално-икономическите различия, обяви още Пламен Димитров.
Той отбеляза, че в управленската програма, която се очаква да бъде официално огласена скоро, не се откриват  необходимата отговорност и настойчивост за индустриална визия за България. Президентът на КНСБ припомни, че не само САЩ си правят такава, а и се очаква Европейският съвет през март догодина да приеме индустриалната стратегия на Европа. Редно е по това време и България вече да има такава, допълни Пламен Димитров.

Според него липсата на стратегия за развитие на индустрията води до хаотично привличане на инвеститори в страната, и то в райони, в които има пренаселване. В София и София-област вече живеят близо половината от хората, които работят в България - 32 процента в София и още около 13-15 процента в София-област. Подобна тенденция преживява и Пловдив, Тракия икономическа зона започва да хипертрофира, отбеляза Димитров. По думите му зоната пречи на развитието на по-малките общини в Южна България.

Липсата на индустриална стратегия води до тежки регионални и задълбочаващи се икономически и социални различия, обобщи лидерът на КНСБ. Той припомни, че средната заплата в София е два пъти по-висока от средната заплата във Видин-област. "Индустриалната стратегия е единственият смислен инструмент за насърчаване на регионите, за да има хляб и живот не само в пет-шест големи града", обобщи лидерът на КНСБ.