Синдикална победа: Доплащането за опит и стаж остава

  • PL-Dimitrov-8-kong

КНСБ извоюва поредна победа. Доплащането за професионален опит и стаж остава. Това обяви лидерът на Конфедерацията Пламен Димитров след срещата си с премиера Бойко Борисов, на която присъстваха ръководството на КТ "Подкрепа" и председатели на основни федерации, членове на КНСБ.

"Важно е да стане ясно, че класът прослужено време го няма от 2007 година в България. Някои са пропуснали, в това число и депутати тази доста сериозна промяна. Класът прослужено време се отмени и беше заменен с доплащане за професионален опит и стаж, което е доста по-различно“, поясни президентът на най-големия български синдикат.

"От срещата в Министерския съвет разбрах, че въпросното доплащане не е темата на България в момента", посочи той и допълни, че пред страната ни стоят два основни приоритета. "Първият от тях е свързан с доходите. И то не само в държавния сектор, но и в частния", уточни Димитров. "Вторият е свързан със стимулирането и образованието на кадрите. Затова още от следващата седмица ще търсим конкретните теми, в които социалните партньори и бизнеса заедно  ще дадем най-добрите решения, за да бъдат тези реформи придвижени в следващите години в рамките на това управление“, подчерта синдикалният лидер. 

Вицепремиерът Валери Симеонов на свой ред обяви, че е допуснал гаф с изказването си за прослуженото време. "Без някой да го е искал от мен лично изказвам съжаление за отзвука, който предизвикаха думите ми. Преценявам, че беше грешка да казвам личното си мнение, защото то се прие като позиция на правителството и се наложи да се влиза в този неприятен обяснителен режим", посочи вицепремиерът и още веднъж изказа съжаление от реакцията си. "Съжалявам, че съм си изразил личното мнение, ще се постарая занапред това да не се повтаря", допълни той.