Навременната намеса на синдикатите спаси работещите в "Дунарит"

  • KNSB-dunarit

Навременната намеса на основните синдикални организации и ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" по казуса "Дунарит", доведоха до ангажимент на правителството за запазване на дейността и работните места на повече от 1300 работещите в предприятието. 

Припомняме, че в началото на август т.г. на база получена информация от основните синдикални организации в дружеството излязоха с нарочно обръщение до Президента, Министър-Председателя и Омбудсмана на РБългария.  

В него синдикалните ръководства заявиха категорично, че ще предприемат синдикални и граждански действия за защита на трайните работни места и доходите на над 1300 работещи в дружество "Дунарит" АД град Русе.

Информацията, с която разполагаха синдикалните структури бе, че срещу управителите на дружеството са повдигнати обвинения за извършени престъпления и при тази ситуация служба „Контрол над Общоопасните Средства” (КОС) е длъжна да започне процедура за прекратяване на лиценза на фирмата.

Незабавно предприетите действия от ръководството на КНСБ, в т. ч. разговори с министъра на икономиката г-н Караниколов, както и изразената категорична позиция от страна на двата синдиката, доведе до ангажимент от страна на министър-председателя г-н Бойко Борисов и Емил Караниколов, че същите застават категорично зад работещите в „Дунарит”. В същото време бе изрично подчертано, че дружеството е изключително важно за икономиката и за военно-промишления комплекс на страната.

Тези ангажименти министър Караниколов обяви пред протестиращите над 800 работници от дружеството вчера – 10 август, по време на протестна акция, провела се на Дунав мост – Русе.

Подаването на оставка на двама членове на УС– Никола Стоянов и Тодор Трифонов, включително и на изпълнителния директор Кръстьо Кръстев дава възможност да се спре процедурата по прекратяване на лиценза на дружеството.

Работещите в дружеството и синдикалните структури с удовлетворение приеха ангажиментите на правителството, като заявяват, че ако бъдат предприети други действия, а не обявените от министър Караниколов, ще продължат действия в защита на работните си места.