Президентът на КНСБ към българските учители: Обичайте работата си, учете децата на труд и родолюбие

  • purvi-ucheben-den

 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров поздрави учителите и учениците за първия учебен ден. Ето и текста на поздравлението:

Скъпи учители,

Мили деца,

 Днес е вашият прекрасен ден – 15 септември. Звънецът ще бие, все едно за първи път, децата ще прекрачат училищния праг с ръце, пълни с цветя за своите учители. 

 Надявам се и ние, от СБУ, НУС и КНСБ, да сме ги зарадвали поне малко с първото от обещаните увеличения на заплатите през тази и следващите години до края на мандата на това, а защо не и на следващите правителства.

 

Знам, че това не е достатъчно и искам да ви уверя: Няма да спрем да се борим за увеличението на доходите на българския учител, докато не заеме достойното си място сред най-уважаваните професии, както е било и трябва да бъде занапред.

 

Знам и друго – парите не са единственото, което липсва на българското образование.

Трудно е да се работи в среда на агресия, омраза, постоянни дефицити, неремонтирани класни стаи.

Не губете вяра, скъпи учители! Това, което ви крепи, винаги ще бъде обичта към работата. Единственият начин да работите страхотно, да постигате успехи и да загърбвате неволите, е да обичате това, което правите. 

 

Обичайте работата си, обичайте децата, учете ги на труд и родолюбие, защото иначе ще ги превърнем в следващите емигранти.

Не спирайте да учите и самите вие. Бъдете любопитни, питайте, четете, защото в променящия се свят около нас, вие сте маякът, който трябва да води нацията към светли бъднини.

 

На тези деца, които са в българското училище пък ще припомня думите на Стив Джобс пред дипломантите в университета „Станфорд“: Скъпи деца, бъдете гладни, бъдете недоволни!

 

Борете се за това, което искате да бъдете и не се оставяйте догмата да ви промени или да ви победи. Имайте смелостта  да следвате сърцето и интуицията си, защото те най-добре знаят какви бихте искали да станете.

 

И ако можете – на този ден – целунете ръка на своите учители. Защото това, което ще бъдете, зависи от тях.

 

Поклон пред вашата мисия, хора на духа!

 

На добър път, скъпи деца