Честит празник на всички именици, моряци, рибари, банкери и търговци

  • 2

На 6 декември православната църква почита паметта на Св. Николай Чудотворец, с чието име се свързват редица чудеса. Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Но според легендата, освен покровител на рибарите и мореплавателите, светецът е покровител и на банкерите. Приживе той е бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си, но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те. Преданието казва, че свети Никола незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.

От 1992 г., след 44-годишно прекъсване, отново е възстановена традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и на банкерите.

Честит празник на синдикалистите от Национален банков синдикат, от Моряшкия синдикат,  на всички именици, както и на жителите на град Бургас.