Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер може да дойде у нас заради конференция за социалния стълб

  • 2

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер може да дойде у нас заради конференция, свързана с Европейския социален стълб. Това стана ясно на дискусия в КНСБ, на която дойдоха двама министри – на европредседателството Лиляна Павлова и на труда и социалната политика Бисер Петков.


Събитието е в края на юни, поканили сме председателя, надяваме се да присъства, тъй като стълбът е негова идея, обяви социалният министър пред Координационния съвет на най-голямата обществена организация.
Двете най-важни теми, които трябва да бъдат обсъдени по време на българското председателство са националният план за прилагане на европейския социален стълб и Алиансът за справедливи заплати, пък обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Националният план на всяка държава-членка е едно от изискванията на социалния стълб, за което ще настояват синдикати и работодатели през тази година, обяви Димитров. Според него заложеното в него трябва да помогне за изравняване на заплатите в България с тези в останалите страни-членки.

Друг механизъм за увеличаване на заплатите, този път в цяла Източна Европа, е Алиансът за справедливи заплати, за който настоява Европейската конфедерация на профсъюзите и към който премиерът Борисов също пое ангажимент да се включи пред нейния президент Лука Визентини. Целта на Алианса е да създаде платформа, в която да се включат социални партньори, представители на правителствата на континента и Европейската комисия и чрез която да се постигне приближаване на заплатите в Източна и Западна Европа. Не искаме изравняване на заплатите, а честно заплащане на това, което сме произвели, казано иначе – равни възнаграждения за равен труд, поясни лидерът на КНСБ.

Това председателство е изключително важно, тъй като се провежда в последната пълна година в мандата на Европейската комисия и Европейския парламент, обяви министър Лиляна Павлова. Тя обяви, че ще разчита на капацитета на КНСБ през следващите 6 месеца и насърчи организацията да помага чрез контактите й в различни организации по света.

Пет приоритета на „българската щафета“ изреди министър Павлова.
Те са „Brexit“, „Сигурност, стабилност и миграция“, Европейският социален стълб, дигиталната икономика и от няколко часа – активирането на чл. 7 от Европейския договор за Полша.

Когато правите своите становища по тези, а и други теми, винаги мислете, че говорим от името на всички 28 страни-членки, обяви министърът по европейските въпроси.

Тя подписа меморандум с КНСБ, в който двете страни се ангажират да популяризират българското председателство. В документа са включени проучвания, анализи и експертни разработки от взаимен интерес, обмен на информация и експертиза, участие в събития от календара на председателството.