Д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ пред „Денят започва“ по БНТ: Общинските болници се тласкат към фалит

  • kokalov

Целенасочено общинските болници се тласкат към фалит, защото има поддръжници на крайно либерални идеи, че пазарът, особено в здравеопазването, ще реши проблемите. Това заяви в студиото на „Денят започва“ по БНТ вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов по повод днешния протест на лекари и медицински работници от общински болници. По думите му това, което се случва е последствие на това решение. Начинът на финансиране е в основата, но когато имаше дуално финансиране от държава и каса, никой не се оплакваше. Както има защитени училища, така трябва да има и защитени болници, смята д-р Кокалов.

Той обясни, че проблемът с общинските болници е бил поставен на Съвета за тристранно сътрудничество към МС, където е имало единство в становището. Според него протестът в момента е не само на лекарите, но и на целия медицински персонал.

В студиото на „Денят започва“ бе и Донка Михайлова, кмет на Троян. И двамата се обединиха около мнението, че първата стъпка за разрешаването на проблемите на болници е промяна на финансирането им чрез клинични пътеки.

„Най-голямата ни тревога е свързана с факта, че тези 75 общински болници обслужват над 2,5 милиона българско население, което, оставено без болниците, на практика ще бъде със силно ограничен достъп до болнична помощ“, допълни още кметът на Троян.

Д-р Кокалов подчерта, че дори в либералната здравна система на САЩ има фонд за болнична помощ в отдалечени региони. Според него моделът на финансиране чрез пътеки е „изчерпан“. Цените на пътеките зависят от договарянето между Касата и Лекарския съюз, но се базират на бюджета, който се определя в Народното събрание, допълни той. Досега са закрити 20 болници и предстои фалитът на поне десет.

Цялото интервю с вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов може да видите тук.