КНСБ Кърджали излиза на протест срещу бюджета на общината

  • 1

Работещи в сферата на училищно и детско здравеопазване, образование и социални дейности в Кърджали излизат на протест в понеделник, 29 януари. Действията им са вследствие на обявения бюджет на общината за 2018 година. В декларация до всички синдикални организации, областният координатор на КНСБ в града Иванка Караколева посочва, че за пореден път приоритет в бюджета е капиталното строителство, а не работните заплати и допълнителни плащания.

Според нея за образование са предвидени 150 000 лв. за дофинансиране или 12 500 лв. на месец, което е нищожна сума, имайки в предвид броя на поднормативните и маломерни паралелки в общината.

По този начин директорите на детски градини не могат да изпълнят функциите си, защото ще работят, без да знаят с какви пари разполагат, тъй като счетоводството им се води в общината. Освен това отново няма да има ДМС и допълнителни плащания за празниците за заетите в предучилищно и училищно образование.
Другият сериозен проблем е в училищното и детското здравеопазване. Въпреки че там има увеличение с 21 %, реално повишаването на заплатите е с 11 %, т.е отново няма да се стигне до реалния размер по Отраслов КТД.

За социални дейности и домове при 7– 9% увеличение с единен разходен стандарт, се обещават на някои от тях до 5%.
По тези причини от Регионалния съвет на КНСБ смятат, че е редно като уважаваща себе си организация да защити правата си, както и това, което бе защитено на национално ниво.

Протестиращите се събират от 15 до 15.30 часа пред Дома на културата и след това ще продължат до общината, където ще започне митингът. По време на шествието ще бъде приета декларация, която в 16.45 часа ще бъде връчена на ръководството на общината.