Детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа“ със сертификат от Европейската фестивална организация

  • 1

Международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа“, организиран от КНСБ и БФ "Проф. д-р Желязко Христов" получи Сертификат от Европейската фестивална асоциация по проект „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ (ЕФФЕ)  . За пръв път КНСБ кандидатства за този сертификат миналата година.

Проектът е подкрепен от Европейската комисия в рамките на програма Творческа Европа. Той представлява нова международна фестивална платформа, която е насочена към всички фестивали в Европа. Партньор за България е Българската фестивална асоциация (БФА, www.bfa.bg).

Целта на платформата е да засили ролята на фестивалите за обогатяването на европейския културен пейзаж, като същевременно да допринесе за утвърждаването на качествени, достъпни и разпознаваеми събития. Заедно с това, проектът насочва вниманието към фестивалите и отдава необходимото значение на техните организатори.

25 български фестивала получиха Сертификат за европейско качество, 2017 г./2018 г.

Международният детски етнофестивал е сред отличените български фестивали. Той се организира от 2001 г. всяка година на 31 май и 1 юни в Летния театър на красивото родопско селище Минерални бани, Хасковска област по идея на проф. д-р Желязко Христов”. Фестивалът е посветен на 1-ви юни – Международен ден на детето.

На фестивалната сцена се представят изпълнители от територията на цяла България и от чужбина – Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Турция, Хърватия, Полша, Молдова, Индия.

Участниците в детския етнофестивал са певци, инструменталисти и танцьори от 5 до 18 годишна възраст. Всяка година посрещаме около 2000 деца-участници във фестивала, придружители и гости на детския празник. Основната идея на етнофестивалът е единство и общо бъдеще на Балканите и Европа, толерантност между етносите, уважение към различните духовни и културни ценности.

Паралелно с концертната програма се представят традиционни български занаяти, организират се кулинарни конкурси и други развлекателни занимания за децата.

Получената награда се фокусира върху фестивали със сериозен ангажимент към Европа в рамките на техните програми, като ги насърчава да представят Европа и нейните ценности.
Фестивалите, наградените с европейския лейбъл и/или награда, ще бъдат включени във фестивален справочник (гайд) с европейско значение и качество, който справочник ще се разпространява широко и ще бъде рекламиран на глобално ниво.
Получателите на лейбъла ще се възползват от по-голяма видимост, ще имат нови възможности за комуникация, по-нататъшно участие на фестивалите в артистичната общност и признание.

В продължение на 20 години КНСБ и „Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов”, търси пътища за подобряване живота на деца, лишени от родителски грижи. Изплащат се стипендии на деца, на които родителите са загинали при трудова злополука, осигуряват се официални облекла за абитуриенти в неравностойно положение, дарявани са книги, учебни пособия, билети за културни мероприятия на деца, нуждаещи се от грижа и подкрепа. Към момента се подпомагат 45 деца на загинали при трудова злополука с по 50 лв. на месец. Стипендиите се изплащат до завършване на средно образование на децата. Средно на година са необходими по 25 хил. лв., за да изпълняваме поетия ангажимент към децата, които съдбата е изправила пред тежки изпитания.

Повече за Европейските фестивали можете да откриете тук.