Президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска и тест за български език за вносни работници

  • pd

Синдикатите не са против вноса на работна ръка, стига това да се случва по правилата и по законите както на страната, така и на ЕС. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „Референдум“ по БНТ. Той участва в дискусия "за" и "против" наемането на чужди работници у нас заедно с изпълнителния директор на Български автомобилен клъстър Любомир Станиславов, двама бивши социални министри Христина Христова и Иван Нейков. В студиото бе още проф. Ганчо Ганчев от Института за ново икономическо мислене, както и председателят на Браншовата асоциация на ресторантьорите Атанас Димитров.

Според Пламен Димитров дошлите на нашия работен пазар не трябва да правят дъмпинг, намалявайки заплатите на българските работници или на чуждестранни, които се намират вече на нашия пазар и са установени като условия на работа и нива на заплащане. По думите му няма нужда от някакво специално улесняване на вноса на кадри у нас. „Ние бихме променили нашата позиция, която е категорично против отпадането на пазарния тест, ако той бъде заменен с тест на български език. Т.е. този, когото внасяме, да не го мерим през пазара, а да го мерим по това дали знае български“, заяви президентът на КНСБ. Той обясни, че за миналата година общият брой на внесени нискоквалифицирани работници в страната ни е бил малко над 5000 души от общо 52 държави извън Европейския съюз.

Около 3600 от тях са били от Украйна и Молдова, но по сегмент за 90 дни. Причината за това е, че тези държави нямат голям интерес към България, тъй като заплащането тук е доста по-ниско. Работниците от Украйна вече гледат към Полша, а от Молдова към Румъния. Относно висококвалифицираните кадри Пламен Димитров обясни, че само 177 души са дошли в страната ни с механизмът „Синя карта“, който работи на територията на целия Европейски съюз.

В подкрепа на по-лесен режим за наемане на чужденци от страни извън Европейския съюз се обяви Любомир Станиславов. Той уточни, че автомобилната индустрия е най-бързо развиващата се в момента в България. За последните 4 години броят на заетите от 10 000 човека е нараснал на 40 000. Станиславов открои, че очакванията са този ръст в следващите години ще се утрои и ще бъдат необходими нови между 40 и 50 000 души.

Цялата дискусия в студиото на БНТ може да видите тук.