21 синдикалисти с награда на името на проф. Кръстьо Петков

  • 1

21 изявени синдикалисти получиха награда на името на проф. Кръстьо Петков „За цялостен принос в развитието на синдикалното движение в България”. Отличените получиха своите плакети и грамоти на специална церемония по случай 28-годишнината от създаването на КНСБ лично от президента на конфедерацията Пламен Димитров.

"КНСБ е по-мъдра и по-голяма като влияние отпреди 28 години. Продължаваме да сме богати с хората, които имаме. Благодаря ви", каза в речта си Димитров.

Наградата на името на проф. Кръстьо Петков се присъжда за пръв път тази година на синдикални лидери на национално ниво с дългогодишен синдикален опит, в знак на признателност и благодарност за усилията и волята в отстояването на правата и достойнството на българските работници. Отличени бяха Мария Темелкова – ФНСДУО, Димитър Табаков –ФНСОЛП, Наташа Михова –НСФТКТУ, Георги Бочев – СФС, Любен Маков - НФТ ХИ, Пенчо Токмакчиев – ФНСМ, Найден Найденов –НСФТКТКУ, Лидия Янчева – ЦКК, Тодор Тодоров – изпълнителен секретар на КНСБ, Недка Колева - изпълнителен секретар на КНСБ, Румяна Кралева - изпълнителен секретар на КНСБ, Велин Илиев – ФНСС, Божанка Гигова – РС Габрово, Иван Димитров – РС Разград, Маргарита Събева – РС Русе, Румяна Михайлова – РС Смолян, Румяна Чанкова – РС Силистра, Надежда Даскалова –ИССИ на КНСБ и Татяна Михайлова - ИССИ на КНСБ. Посмъртно награда бе връчена и на Йордан Василев – ФНСОЛП и Йорданка Радева – СТСБ.

В памет на проф. Кръстьо Петков по време на КС на КНСБ бе дадена и първата стипендия на млад учен по социални науки и икономика на труда в размер на 2000 лева.

Проф. Кръстьо Петков бе учен, политик, синдикалист, изключителен икономист, защитник и борец за човешката правда, който живееше и болееше с тревогите на наемния труд в България. Той беше човекът, който сложи началото на модерния синдикален  диалог и дългата борба за правата на хората, която с гордост продължаваме и в момента. Проф.Петков беше председател на Обединения блок на труда, народен представител от парламентарната група на Коалиция за България в 39-тото Народно събрание.

Още преди началото на церемонията председателят на синдиката на българските учители Янка Такева връчи награда - статуетка на президента на КНСБ по случай рождения ден на конфедерацията.