Президентът на КНСБ Пламен Димитров: Новият министър на енергетиката ще бъде гледан под лупа

  • 95312_660_370

Много е важно кой ще бъде новият министър на енергетиката, той ще бъде гледан под лупа, тъй като има напрежение в системата. Това заяви в предаването „Беновска пита“ по канал 3 президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В разговора бе дискутирана и темата: „Доходите и цените“. Пламен Димитров обясни, че в социалната сфера наистина хората много отдавна искат нещо, за което политиците казват – „да де, но това няма как да стане, защото няма пари”. За радост обаче част от управлението в момента е разбрало този проблем и затова в Бюджет 2018 е заложено известно увеличение на заплатите в публичния сектор. Това е дало тон и за увеличение на заплатите в частния сектор, за което синдикатите говорят от две години – става въпрос за кампанията „Искам сто лева повече”, заяви президентът на КНСБ. Той допълни, че за 2017 г. средната работна заплата за България е нараснала с 105 лева. „Не знам дали е наш успех само, или горещият дефицитен пазар на труда го е придвижил, може би и двете, но в края на краищата трябва да продължава с по-силни темпове, за да могат хората нещо да разберат по джоба си!”, каза Димитров. 
"Липсата на работната ръка е най-големият проблем. 1000 евро средна заплата до 2022 година не е непостижима цел. Възможно е увеличение на доходите, произвеждаме повече, отколкото получаваме, което дава основание на бизнеса да увеличава заплатите", каза още Пламен Димитров.

„Всяко едно политическо влияние върху икономиката вреди на главната цел, а именно по-високи доходи за хората, защото хората чакат преди да заминат и когато видят, че няма шанс за по-високи доходи - избират чужбина“, допълни Димитров.


Целият разговор на Илияна Беновска с президента на КНСБ Пламен Димитров може да видите тук.