Над 300 служители на НАП излязоха на протест

  • Protest_NAP_1_Nankov

Над 300 служители на Националната агенция по приходите (НАП) излязоха вчера на протест в София заради планирани структурни промени и съкращения. Те предвиждат звеното „Оперативни проверки” да бъде закрито. В същото време НАП ще обяви конкурс за над 300 служители в друго звено, принуждавайки хората да се явят отново на конкурс.

 Протестът бе  организиран от Федерация на независимите синдикати от държавното управление и организации към КНСБ, съвместно с Национална федерация „Търговия, Услуги, Контролни органи и Туризъм“ към КТ „Подкрепа“

„Това е недопустимо. Не може хората, от които зависи изпълнението на държавния бюджет, да бъдат съкращавани по този груб и безцеремонен начин. КНСБ застава зад техните искания и ще търси всякакви начини за запазване на работните им места“, заяви по време на протеста вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков.

„Къде да отида на моята възраст, какво да направя със заемите си. Нека да дойдат вкъщи, да видят колко пари има. Това е срамота”, възмущава се Веска Наджакова, ст. инспектор по приходите в НАП, която от 40 години работи в системата „Не съм направила нищо лошо, ако някой е направил, да си понесе последствията”, кава още тя.

"Просто седим и не знаем какво да правим. Ще бъдат уволнени не само тези служители зад мен, а служителите от цялата страна”, коментира Владимир Дамянов, отдел „Оперативни проверки", НАП.

След разговори с протестиращите говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви, че няма промяна в позицията им за закриване на отдела.

Предстоят разговори с ръководството на НАП и финансовото министерство, за да бъде запазена работата на над 300 души, които работят в данъчната администрация.