КНСБ организира дискусии, трудови консултации и празници в цялата страна на 1 май

  • Gabrovo

В Деня на труда – 1 май, КНСБ избра да заложи на знанието и то на най-чувствителната за хората тема - трудовите права. Импровизирана приемна отвори врати пред столичния Национален дворец на културата. Тя бе открита лично от президента на КНСБ Пламен Димитров, който се срещна с граждани в празничния ден. Само за няколко часа през нея минаха над 150 души. Те получиха разяснения за своите права като работници и служители от експертите на КНСБ, а най-малките получиха подаръци. Паралелно с приемната, пред НДК беше изложена и вече марковата изложба на КНСБ и групата „Невъзпитаните карикатуристи“ - „Бъдещето на труда“.

Освен в столицата, празникът беше отбелязан във всички големи градове на страната. Структурите на КНСБ заложиха на трудово-правни консултации, кръгли маси за доходите и бедността, спортни празници и дори разходки в планината за журналисти и граждани.

Шумен

РС на КНСБ Шумен и РК „Спорт и здраве“ Шумен организираха за своите членове и всички приятели от Шумен и областта Първомайски спортен празник. „Този успешен шуменски модел и наша „запазена марка” показва, че духът на шуменци и техният естествен стремеж към феърплей в обществените и спортни надпревари с ясни правила, е жив и създава усещане за приемственост, за принадлежност, а в духа на празника за празничност”, завиха от Регионален Съвет на КНСБ. Празникът се проведе на игрищата в СУ ”Сава Доброплодни”. Отбори по футбол и волейбол премериха сили, но като цяло усещането за веселие и забава надделяваше над стремежа за победа. Всички гости на празника прекараха един забавен и изпълнен с позитивни емоции ден под звуците на музика, който огласяше целия квартал и привлече вниманието на доста минувачи, които също се присъединиха.

Враца

Регионалният съвет на КНСБ Враца отбеляза Международния ден на труда и работническата солидарност в гората. „Много работещи и кадърни хора избягаха в чужбина, в търсене на по-добро бъдеще за себе си и семействата си. Много отидоха в големите градове. Ние, оставащите в бедния си регион, уморени от ниски доходи, често лоши условия на труд и липса на сигурност, решихме „да хванем гората“. На този ден за пореден път напомняме, че имаме правото си на достоен живот и адекватни трудови възнаграждения! Нека ни чуят, докато все още има работещи хора!“, обясниха организаторите.

Перник

РС на КНСб Перник отбеляза по нетрадиционен начин 1 май. В деня на труда синдикалните членове се докоснаха до три светини- възпоменателната морена за първата миньорска стачка, продължила 35 дни с над 1000 участници в нея! Единственият автентичен подземен минен музей на Балканският полуостров, където се връщаш към истинския синдикализъм, към неговата кауза и верую, към борбата за справедливост за работещите хора и вярата в категоричната победа. Заставайки пред „дървото на желанията”, /което на влизане в галериите миньорте са докосвали със съкровенното си желание да си върнат живи и здрави при семействата си след смяна/ с магнетичните си над 5 мил. години синдикалистите заявиха : „Продължаваме напред! С нови идеи, с още по-голямо желание!В борба за справедливост за работеща България! Избрахме този различен начин за честване, защото  сме убедени,  че трябва да помним нашето миналото с цялата му истинност“, казаха от РС на КНСБ Перник.

Синдикалистите обясниха, че точно на този ден искат отново да чуят стъпките на миньорите от старите рудници, които са идвали на работа облечени в националните си носии, събличали са ги и са добивали на ръка черното злато! Защото историята на стачките, на борбата за достен труд и справедливост започва от Перник.

Членовете на КНСБ поднесоха и подарък на своите колеги - уникална плоча за началото на втората миньорска стачка през 1919 г., благодарение на  Иван Ерулски, който я спасява от затрупване при строителни дейности на площада в Перник.  „Тази паметна за нас плоча трябва да се върне там, където е била и да ни напомня, че 7000 рудничари тръгват пеша от Перник към София, за да се борят за хляба на децата си!Три път в този поход разкъсват жандармеристките кордони, за да стигнат до Народното събрание-гладни, уморени, но силни и непоколебими“, заявиха те. Освен това, в Деня на труда членовете на КНСБ обявиха своята инициатива „Отреченото минало и нашето бъдеще”.  „Знаем, че някой ще изрече на глас „Анатема”, защото тя е свързана и с Г.Димитров. Но историята ни учи и на толерантност, и на смирение.Ако искаме да я разберем и да я разказваме без страх.Нека бъдем здрави, солидарни и истински!Нека да вървим по един общ път, в името на борбата за справедливост, достоен  и безопасен труд , скъпи братя и сестри!

Монтана

С кръгла маса на тема: "По-добри условия на труд. Адекватно заплащане. Безопасност и здраве при работа" отбелязаха 1 май в Лом. На събитието присъстваха областният координатор на КНСБ - Мария Лазарова, общинският координатор на КНСБ в Лом  Валентина Александрова, експертите от РС на КНСБ - Монтана, председатели на СО и синдикални членове (дори и на КТ "Подкрепа"), както и гост - представител на Дирекция "Инспекция по труда" - Монтана. 

В кръглата маса участваха представители на синдикални организации в следните предприятия от гр. Лом: "Общинска администрация", Дирекция "Бюро по труда", Дирекция "Социално подпомагане", СБУ, "Ги гелдоф" Общински пазари, ОП "Чистота" и "Порт инвест" ЕООД - Пристанище Лом, като най-активни бяха синдикалистите от Пристанищен комплекс и въпреки натоварения си работен процес уважиха събитието. По време на дискусията бяха обсъдени основните проблеми за трудещите се в региона, а именно липсата на достатъчно работни места и ниското заплащане на труда.

Главен инспектор Зорница Аврамова от Дирекция "Инспекция по труда" представи доклад, според който нарушенията на трудовото законодателство са 1158 за област Монтана от началото на годината. Средно по над 5 нарушения са констатирани при една проверка. Обект на контрол са били 185 фирми с над 8000 работници. По-голяма част от  нарушенията са в трудовите правоотношения и по-малко по здравословни и безопасни условия на труд.

Кръглата маса завърши с дискусия и даване на индивидуални консултации.

Силистра

Информационна кампания "Мисията на КНСБ и защо трябва да членувам в КНСБ" организираха от РС на КНСБ Силистра. По време на кампанията имаше много срещи, предимно с млади хора, на които бяха раздавани материали, знамена, а за най - малките лилави балони. Материалите бяха разработени от екипа на РС и съдържаха информация относно мисията на КНСБ и мотивите за членство в КНСБ.

Габрово

Регионалният съвет на КНСБ – Габрово отпразнува с хепънинг Деня на труда и международната работническа солидарност на поляната в квартал Русевци, Габрово, където се събраха малки и големи и се насладиха на различни забавления и полезна информация.

Празникът бе изпълнен със спортни игри с деца и възрастни - топка, дърпане на въже, федербал и фризби. Народно читалище „Христо Смирненски 1949” - Габрово, партньор на КНСБ в това събитие, стана домакин на ателие за детски рисунки, посветени на Деня на труда. Много танци, забавна викторина, синдикални късмети  и импровизирани изпълнения на песни донесоха много настроение, най-вече на най-малките приятели на КНСБ.

При мобилната приемна всички имаха възможност да получат от експертите на КНСБ – Габрово безплатни трудово-правни консултации и информационни материали за правата на работещите. Те призоваха за подкрепа на DMS кампанията на КНСБ в помощ на децата на работници загинали при трудови злополуки.

Вечерта бе прожектиран и образователният филм на КНСБ „Моето първо работно място” за трудовите права на младежите, които ще започват работа. Хепънингът завърши с още танци под небето.

Дупница

Международният ден на труда и международната работническа солидарност бе отбелязан с няколко различни мероприятие в Дупница. На площада в гр. Дупница пред фонтаните, координатора на КНСБ за региона инж. Тодорка Дамянова откри празника. Тя акцентира върху историята му, свързана с работническото движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Веднага след откриването се проведе първото мероприятие, в което се включиха 52 деца, които рисуваха на тема „Трудът през детските очи“. Всички получиха картон, пакет флумастери, които остават за тях, за да продължат да творят и у дома, шапка на КНСБ, минерална вода и много балони. За най-добрите рисунки имаше и награди.

Ямбол

Регионален съвет на КНСБ  Ямбол организира честване на Празника на труда с шатра пред Регионална библиотека „Георги Раковски”. В нея експерти от КНСБ предлагаха информационни материали и трудово-правни консултации. Регионалният координатор на Илияна Димитрова поздрави присъстващите с празника. Тя призова хората да бъдат активни в търсенето на информация за техните права и в отстояването им, и им пожела да не забравят, че в победите, в постиженията и в борбата за трудовите права ключовата дума е солидарност. Председатели на синдикални организиции Петьо Анастасов, Станка Стоянова, Добра Шопова, Коста Главчев, Атанас Атаносов, Стефка  Крамолинска и Лена Ганчева поздравиха присъстващите с празника. От предоставената възможност за консултация от КНСБ се възползваха над 70 граждани. Над 600 агитационни материали-брошури и знамена, безалкохолни напитки и вода бяха раздадени на гражданите които посетиха празничната шатра.

Русе

С различни инициатива за деца на синдикалисти отбелязаха празника на труда в Русе. В парка се проведе велосипедна надпревара, а след обяд колоездачно състезание.  В градинката пред РБ „Любен Каравелов” деца рисуваха на тема 1 май и трудът на мама и тате. Вечерта зарадвахме родителите с пъстра първомайска китка от народни танци.

Пазарджик

РС на КНСБ Пазарджик организира детски онлайн фотоконкурс „Цветът на месец май”. На 1-ви май получихме стотици снимки на деца от цялата област, уловили красотата на природата със своите телефони.  Снимките бяха оценени от областния координатор, експертите на РС и професионалния фотограф Николай Колев. Наградите на победителите ще бъдат връчени на 11 май – Ден на Кирил и Методий.

Смолян

Изнесена информационна кампания относно трудовите и синдикални права на работници и служители, както и информация, касаеща колективно трудово договаряне организира РК на КНСб в Смолян на 1 май. Освен това бяха изготвени брошури относно дарителската кампания, инициирана от централата на КНСБ и „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов”- DMS POMOGNI 17 777 в помощ на деца на загинали работници по време на изпълнение на тяхната работа и трудови задължения. Листовките бяха раздадени с цел популяризирането на кампанията. Представител на Регионалния съвет взе участие и в кръгла маса по повод деня на труда.