Захариева: Европейската перспектива за Западните Балкани е дългосрочен външнополитически ангажимент

  • 768x432

Европейската перспектива на Западните Балкани не е само приоритет на Българското председателство, а наш дългосрочен външнополитически ангажимент. Вярвам, че ще имаме успех, ако направим този процес необратим. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева на откриването на международна конференция на тема икономическа и социална кохезия в региона на Западните Балкани, организирана от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) и Програмата за техническа помощ и обмен на информация на Европейската комисия, с подкрепата на Българското председателство и на българския Икономически и социален съвет (ИСС). На форумът КНСБ бе представена от вицепрезидентите д-р Иван Кокалов, Чавдар Христов, главният икономист на конфедерацията Любен Томев, както и националният секретар на Асия Гонева. В дискусията взеха участие социалният министър Бисер Петков, представители на европейски и български институции, на граждански организации от държави от Западните Балкани, дипломати, експерти и др.

Според вицепремиера Екатерина Захариева трябва внимателно да се припомни на страните от ЕС, че каквито и усилия да полагат новите страни членки и страните, които са кандидатки, те са започнали своя път от много по-ниско ниво на икономическо и социално развитие. По думите на Захариева не е случайно, че трите най-често срещани искания на гражданите са за солидарност, сигурност и социална Европа. Днешната конференция предшества срещата на върха ЕС - Западни Балкани. Очаква се основните изводи от конференцията да бъдат представени на националните власти и на европейските институции.

Представителите на страните от Западните Балкани говориха не само за европейската перспектива, но и за нуждата от транспортната свързаност, от енергийната свързаност, от реформи, които да защитават гражданите.

Генералният секретар на Съюза на свободните профсъюзи на Черна Гора Срджа Кекович отбеляза, че европейската интеграция напредва, но неравномерно, заради недостатъчното участие на гражданите при вземането на решения. По думите му хората очакват най-вече борба срещу корупцията и върховенство на закона, модерни работни отношения, социален диалог между работниците и представителите на работодателите. По думите му автоматично се пренасят европейски закони, без да се чува думата на гражданското общество. Кекович отбеляза, че нараства процентът на бедността, има проблем и с високите нива на безработица, с приемането на трудово законодателство, което дискриминира работниците и ги принуждава да емигрират.

Социалният министър Бисер Петков изрази готовността на България да подпомага дългосрочно европейската интеграция на Западните Балкани в областта на синхронизирането на трудовото законодателство и социалната закрила на гражданите. Подкрепа към нашите съседи беше декларирана и от председателя на Икономическия и социален съвет проф. Лалко Дулевски, който обеща експертна помощ при вземането на решения, която да осигури представителност на всички граждански групи