Социални срещи на върха ще помагат на Западните Балкани

  • MS-1

Социални срещи между правителства, работодатели и синдикати ще помагат на Западните Балкани да се интегрират по-добре в Евросъюза. Те могат да се провеждат на всеки две години, преди срещите на върха на лидерите на ЕС и балканските държави, а целта е да бъде предаден опитът по присъединяване на новите страни-членки като България и Румъния. Това стана ясно на среща на президентите на три от най-големите синдикати в региона – КНСБ, КТ „Подкрепа“ и Регионалния Синдикален Съвет "Солидарност", Сърбия – Пламен Димитров, Димитър Манолов и Любислав Орбович с министър-председателя Бойко Борисов.


На премиера Борисов беше връчена Декларацията за новите трудови и социални измерения на интеграцията на Западните Балкани и Европейския съюз, която бе приета по време на международна синдикална конференция "Гласът за интеграция на Западните балкани", която се проведе на 9 май 2018 г.

Искаме три неща от лидерите на ЕС и на Западните Балкани. На първо място – да бъде подчертана ролята на социалния диалог, социалните партньори и неправителствените организации в процеса на присъединяване. На второ място, държавните глави трябва да чуят нашия глас за уменията и квалификациите, които трябва да бъдат развити, така че дигиталната свързаност в региона и възможността за инвестиции в нови високотехнологични производства да бъдат гарантирани и в по- голяма степен. Ние приветстваме очакваното развитие в декларацията, която утре ще приемат държавните глави, за регулярност на тези срещи на върха – на 2 години веднъж, и настояваме преди всяка да има среща на социалните партньори в региона със съответните институции. Смятаме, че това ще даде добър допълнителен знак и възможност и за социалната, човешка свързаност“, каза още лидерът на КНСБ.

Пламен Димитров посочи, че в декларацията, разговора и в контекста на европейските тежнения възходящата конвергенция на заплатите е нещо, около което очакват българския премиер да продължава да бъде лидер. „И в края на нашето председателство очакваме този път да сме домакини на конференция на високо ниво на която да анонсираме как точно си представяме, че могат да бъдат увеличени заплатите, така че те да са икономически обосновани“, каза още той.

Сърбия оценява високо подкрепата на България за нашия път към ЕС. Toва каза Любослав Орбович - президент на CATUS и на Регионалния Синдикален Съвет "Солидарност" в Сърбия „Чудесно е, че имаме много добра комуникация с България, оценяваме високо подкрепата ви за нашия път към ЕС. Разбираме, че инвестициите ще нарастват, чe инфраструктурата ще бъде обновена и ще свърже всички държави, че ще се подобрят социалните контакти, че ще имаме едно ново бъдеще и аз вярвам, че в бъдеще всички страни ще станем част от ЕС“, каза още Орбович.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков посочи, че тази среща се е провела като част от събитията, които днес и утре са под знака на Срещата на върха между ЕС и Западните Балкани. „В проведения разговор се обсъдиха теми, свързани с цялостната интеграция на държавите от Западните Балкани чрез развитие на транспортна, инфраструктурна, дигитална и човешка свързаност, която би се изразила в продължаващо и засилващо се сътрудничество, както между синдикалните и работодателските организации на страните в региона, така и между държавните институции. Беше поставено искането да се постави този въпрос на срещата на европейско ниво за това, че опитът, който предишните държави имаха в предприсъединителния процес с различни форми на сътрудничество и диалог, да бъде приложен и за страните, които сега се присъединяват – т.е. да може социалните партньори и институциите да участват активно в този процес“, каза още Петков.

Подкрепяме превозвачите и националната позиция, каквато се оформи по три въпроса, каза още лидерът на КНСБ Пламен Димитров. В пакета за мобилност не могат да се поставят условия, които дискриминират една или друга държава или части от бизнеса, допълни той. Това, което се предлага за каботажните превози - 48 часа да се работи, а след това седем дни да не може, не е приемливо за България, каза Пламен Димитров. Подкрепяме желанието на превозвачите шофьорите да не се връщат по домовете си за почивка. Тя може да се уреди по редица други начини, каза Димитров. Синдикатите са съгласни с искането на българския бизнес за избор на шофьорите къде да реализират тази почивка - дали да е непременно извън превозното средство или в него, според обстоятелствата.

Ние обаче, като синдикати, искаме да бъдат променени условията, при които работят нашите работници в чужбина, заяви той. Междудневната почивка не трябва да е девет часа, а 11 часа. Другото, което искаме, е заплащането на шофьорите да е според стандарта на страната, където преобладаващо се извършва дейността, каза Пламен Димитров. На практика това означава, те да получават заплати, сходни на тези, които се плащат в Германия, Франция или други дъжави от Евросъюза.