АЕЦ „Козлодуй“ грабна златото на работническата Олимпиада

 

  • 1

За поредна година АЕЦ „Козлодуй“ се окичи със златото на най-голямото спортно събитие на Балканите – XV-ият работнически спортен фестивал с международно участие в Албена. В тазгодишното издание на работническата Олимпиада се включиха над 1700 спортисти от 14 държави се включиха в състезанията, като представители имаше от Русия, Мексико, Португалия, Литва, Полша, Украйна, Израел, Италия, Иран, Македония, Румъния, Беларус, Сърбия и България. Те се състезаваха в 19 спортни дисциплини, а именно: мини футбол, плажен футбол, плажен волейбол, волейбол, маманет (пилотен спорт за България), боулинг, тенис, плажен тенис, тенис на маса, шахмат, бридж, баскетбол, дартс, плуване, теглене на въже, плажна борба, петанк, спортна табла и вдигане на пудовка.


Българската ядрена централа стана абсолютен лидер в класирането с рекордните 138 т. След него се наредиха другите атомни гиганти - АТОМ СПОРТ (РУСИЯ) със 78 т. и ENERGOATOM (УКРАЙНА) с 74 т. Купите на победителите връчи Десислава Ягодин – Председател на БРФ „Спорт и здраве“ и Вицепрезидент на Международната конфедерация за работнически и аматьорски спорт.

В рамките на фестивала се проведе и Световният шампионат по плажен волейбол на Международната конфедерация за работнически и аматьорски спорт (КСИТ), в който участие взеха Италия, Иран, Мексико, Русия, Португалия, Литва и България, а двете събития бяха част от календара на Европейската седмица на спорта – MOVE WEEK 2018, която окуражава хората от всички възрасти да се движат и спортуват активно.

Купите на победителите в комплексното класиране на българските отбори за Купата на КНСБ – „Проф. Д-р Желязко Христов“ на официалното закриване на фестивала бяха поднесени от Президента на КНСБ – г-н Пламен Димитров. С най-голям актив завърши отборът на Мини Марица Изток АД, второто място в класирането бе Асарел Медет АД, а трети се подредиха състезателите на Работнически клуб „Спорт и здраве – Кърджали“.

 КОМПЛЕКСНО КЛАСИРАНЕ ПО НАЦИИ

Отбор Точки
 АЕЦ КОЗЛОДУЙ (БЪЛГАРИЯ) 138
ATOM-SPORT (РУСИЯ)                78

ENERGOATOM (УКРАЙНА)          
 

74 т.
INDET (МЕКСИКО)                        . 47 т
HAPOEL - S.B.K (ИЗРАЕЛ)            31 т.
ENERGIA MOLDOVA (РУМЪНИЯ) 19 т.

ZNP (ПОЛША)

 

 

 

КОМПЛЕКСНО КЛАСИРАНЕ ЗА КУПАТА НА КНСБ "ПРОФ. Д-Р ЖЕЛЯЗКО ХРИСТОВ"

 

Отбор Точки

МИНИ МАРИЦА - ИЗТОК ЕАД  

67 т.
АСАРЕЛ МЕДЕТ АД                    44 т
РАБОТНИЧЕСКИ КЛУБ "СПОРТ И ЗДРАВЕ" - КЪРДЖАЛИ    25 т.
ППЗЦ СЛИВЕН  23 т.
ИДЕАЛ СТАНДАРТ - ВИДИМА АД  23 т.
ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2                                                               16 т.
   

 

КУПА ФЕЪРПЛЕЙ "ПРОФЕСОР ДОКТОР ЖЕЛЯЗКО ХРИСТОВ"

 

МЪЖЕ: РАБОТНИЧЕСКИ КЛУБ "СПОРТ И ЗДРАВЕ" - ЯМБОЛ

 

ЖЕНИ: РАБОТНИЧЕСКИ КЛУБ "ХАМЛЕТ ЙОВЧЕВ" - ВЕЛИНГРАД 

 

КУПА ФЕЪРПЛЕЙ ПО НАЦИИ

 

МЪЖЕ -  INDET (МЕКСИКО)

 

ЖЕНИ - ZNP (ПОЛША)