Пламен Димитров: Ако токът поскъпне, може да има протести през есента

  • Plamen_Dimitrov_1

Ако токът отново поскъпне, през есента може да се стигне до протести. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „На четири очи“ по БТВ. Той заяви, че ако за поредно тримесечие цената на електроенергията се увеличи, това ще даде пълно основание на хората да потърсят правата си чрез недоволство по улиците.

Според Димитров поскъпването на тока, което влезе в сила от 1 юли, не е толкова голямо, за да се отрази на цените на всички продукти на пазара. По думите му единствено на работещите с природен газ може да се отразят малко повече новите цени. "Не виждам причина да се вдигат цените на всички услуги заради 2% увеличение на електрическата енергията. Ако тенденцията продължи още едно тримесечие, есента ще видим по-скъпи цени на много повече услуги и продукти. Тогава ще има защо хората да излязат и да се противят", каза Димитров. Той каза още, че в предприятията, в които има синдикални организации заплатите са средно с 14% по-високи от тези, в които няма подобна структура. Президентът на КНСБ допълни, че синдикатите са една от основните причини за плавното покачване на трудовите възнаграждения в страната.

Относно протеста на майките за деца с увреждания  Димитров заяви, че те имат основания да бъдат на улицата, но по думите му в същото време решенията, които предлага омбудсманът, не решават в необходимия обем, дълбочина и устойчивост проблема на всички хора с увреждания.

Според него трябва да се търси интегрално решение – да бъде решен проблемът на майките, но заедно с това да се видят и всички останали, които страдат и които имат нужда от допълнителна грижа. Трябват повече пари, както и да го говорим, заяви той. 

Президентът на КНСБ каза още, че в предприятията, в които има синдикални организации заплатите са средно с 14% по-високи от тези, в които няма подобна структура. Той допълни, че синдикатите са една от основните причини за плавното покачване на трудовите възнаграждения в страната.
Средното увеличение на средната работна заплата за миналата година е около 12%, отбеляза Пламен Димитров.  Самият пазар на труда движи нагоре заплатите ни, допълни той. В момента има среда за това заради дефицитния пазар на труда, която налага увеличението на заплатите, независимо от това дали искат синдикатите или не, каза още синдикалният лидер.