Хора с увреждания на протест срещу разделението и проектозакона за личната помощ

  • maq 1

Протест събра стотици хора с увреждания пред Министерския съвет преди заседанието на парламентарната социалната комисия. Причината е законопроектът за личната помощ, подготвен от обмудсмана Мая Манолова и внесените два проекта в Народното събрание от ПГ на "Воля" и "БСП за България".


"Не виждаме нищо ново в законопроекта, което да е внесено и не виждаме подкрепа за всички хора с увреждания. Политика за една малка група от хора, политика, която да е отделена от цялостната политика за хората с увреждания - това не е политика. Работата на парче - ние сме го виждали години наред. Имаме шансовете да променим законите, които са важни за нас, защото проблемите не са ни само в личните асистенти за няколко хиляди човека, проблемите са за достъпност, за здравеопазване, образование - за всички области на нашия живот", заяви Председателят на Асоциацията на родителите на децата с епилепсия Веска Събева. Тя подчерта, че хората с увреждания желаят никой повече да не ги настройва едни срещу други

Председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев също изрази крайното си несъгласие с проектозакона за личната помощ. "Ние не можем да правим закон за всяка социална услуга. Такава практика няма никъде по света. Личната помощ трябва да влезе в общата рамка на Закона за социалните услуги, който в момента много активно се работи и по програмата на правителството трябва да бъде приет от парламента до края на март следващата година", заяви Долапчиев.

Преди да участва в заседанието на комисията, омбудсманът Мая Манолова заяви пред протестиращите: "Като омбудсман аз отговарям за правата на абсолютно всички хора с увреждания и не мога да гледам как едни хора с увреждания се настройват срещу други хора с увреждания . Това наистина е ужасяващо.
Моля за извинение всички от вас, до които този законопроект не е стигнал, защото аз се предоверих на ръководствата на организациите, които трябваше да го изпратят до вас", каза още Манолова.