КНСБ апелира към работодателите: Пазете работниците в жегата

  • Rabotnici-zhega

Летните жеги налагат допълнителни изисквания към работодателите.  Те са посочени в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места. Според нормативните изисквания и лекарските препоръки, при работа на открито при високи температури, трябва да се мине на облекчен режим на работа. Това означава, че може да се промени работното време, например да не се работи в най-горещите часове – от 13 до 16:30 часа, типа работа – която е по-безопасна при дадени условия, да се осигурят допълнителни лични предпазни средства, да се осигури достатъчно вода, топли и студени напитки, както и помещения за възстановяване на топлинния баланс на организма.  

Работници от "Стомана" даряват кръв за пострадали колеги

Тежък инцидент прати двама работници от "Стомана" АД Перник в болница в късния следобед. В резултат на попадане на вода, е произтекъл взрив в един от цеховете на комбината. Двамата работници, които са работили на мястото, са пострадали и са приети в "Пирогов". Единият от е със 70 на сто изгаряния. Случаят се разследва от отговорните институции.

Солвей соди и синдикатите подписаха Меморандум за здравословни и безопасни условия на труд

  • 01

Днес, 26 ноември 2015 год. в „Солвей Соди” се проведе Ден на безопасността, в който участваха президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров, президентът на Конфедерацията на труда “Подкрепа”  Димитър Манолов, Румяна Михайлова, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" в качеството си на представител на Министъра на труда и социалната политика, изпълнителният председател на Българска стопанска камара Божидар Данев, областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът на Девня Свилен Шитов, председателите на браншовите, регионалните и заводските синдикални организации, Филип Уарни – директор „Проучване и развитие“ към Глобална бизнес единица „Калцинирана сода и деривати“ в Група „Солвей“, работници и служители, подизпълнители, работещи на територията на содовия завод.

КНСБ отбелязва 28 април – Международен ден на загиналите и пострадалите при трудови злополуки

  • pic1

Днес конгресното ръководство на КНСБ, начело с президента Пламен Димитров, представители на основните членове и на централата на КНСБ, на законодателната и изпълнителната власт, на социалните партньори поднесоха цветя на паметната плоча пред сградата на КНСБ, като отдадоха почит към загиналите и пострадалите при трудови злополуки.

Сред присъстващите бяха д-р Хасан Адемов - председател на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание, Гълъб Донев - заместник-министър на труда и социалната политика, Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Бисер Петков - управител на НОИ и други.

КНСБ връчи награда „Прометея” за 2015 година

  • pic3

За поредна година по идея на проф. д-р Желязко Христов от 2008 г. КНСБ връчи наградата „Прометея” за принос в хуманизирането на работната среда, здраве и безопасност на хората.

Пластиката, изработена от скулптора Красимир Трендафилов, се връчва на български фирми, които носят „огъня” на хуманизацията на условията на труд – утвърждават добрата практика и издигат името на българските фирми в голямото европейско семейство.

Подборът на наградените предприятия се направи с разработени обективни критерии за оценка и със съдействието на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” (ИА „ГИТ“).

Tази година КНСБ връчи три статуетки „Прометея”, тъй като постиженията на номинираните предприятия в областта на условията на труд са неоспорими и ние им отдаваме дължимото.