Работещите от „Напоителни системи” в Пловдив: Гладни сме! Искаме парите си!

  • 01

С плакати и викове „Гладни сме! Искаме парите си!” премина протестът на работещите в клон „Марица” на държавното дружество „Напоителни системи” ЕАД. Протестът се проведе пред административната сграда на дружеството в Пловдив на 14 март 2014 г. и в него участваха работници и служители – членове на КНСБ и КТ „Подкрепа”.

Причината за протеста е, че от повече от 90 дни не са изплащани работните заплати на приблизително 1900-те работници и служители на „Напоителни системи” ЕАД в цялата страна, включително в един от най-успешните му клонове в Пловдив, в който работят около 170 души. Всички задължения на „Напоителни системи” ЕАД в страната до края на м. февруари възлизат на 24 млн. лв.

„Тези български граждани са подложени на геноцид, защото не могат да издържат себе си и семействата си”, заяви по време на протеста вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

Председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието – КНСБ Светла Василева информира, че дейността на дружеството е от национално значение, тъй като то отговаря освен за напояването на земеделските площи, но и за опазване от вредното въздействие на водите. „Правителството обяви като свой приоритет „Напоителни системи”, но с действията си не показва това”, допълни тя.

Протестите на работещите в „Напоителни системи” ЕАД продължават поетапно в цялата страна – в Плевен те ще са на 21 март, а в Пазарджик – на 25 март 2014 г.

Предвижда се, ако не бъде взето решение в срок до 10 дни да бъдат изплатени дължимите работни заплати, да бъде организиран протест на работниците и служителите от дружеството и в София пред Министерски съвет или Министерство на финансите, каза още по време на протеста Валентин Никифоров.