КНСБ иска 800 лв. минимална заплата през 2022 година

  • plamen 1


Най-малко 800 лв. минимална работна заплата до 2022 година. Това иска най-голямата обществена организация КНСБ, заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров във Враца.
Целта на конфедерацията е доходите да се вдигат всяка година със 100-150 лв., за да се достигне средно работно възнаграждение от 1600-1700 лв. след 5 години, обяви президентът.


Според него това е единственият начин, по който може да се спре демографската катастрофа, в която България изпада все по-дълбоко.

Крайно време е да спрем да договаряме проценти на увеличение. Вече говорим за твърди суми – 1700 лв. и дори повече. Дошъл е краят и на мантрата, че произвеждаме по-малко. Данните показват, че производителността у нас е съизмерима със съседни държави  като Румъния, но доходите тук са значително по-ниски. 80 на сто от работещите у нас получават под средната работна заплата за страната, посочи още Пламен Димитров.

Синдикатът вече проверява ефекта на увеличената цена на природния газ върху инфлацията. Ако тя мине 5 на сто, в колективните трудови договори има клаузи, че може да се договарят по-високи заплати, заяви още лидерът на КНСБ.

Радваме се на активната подкрепа на Омбудсмана Мая Манолова за стачкуващите миньори в „Оброчище“, но се надяваме това да насърчи миньорите и работниците като цяло да договарят заплатите си. Защото не е измислен по-добър механизъм за гаранция и увеличение на доходите от колективното трудово договаряне, коментира още президентът на конфедерацията.