КНСБ, КТ „Подкрепа“ и Омбудсманът с нови законодателни промени срещу неплатените заплати

  • PKF

Ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“, и Омбудсманът на Р България ще внесат в парламента предложение за промени в Кодекса на труда, които да отменят правото на работодателя да изплаща само 60 процента от заработената заплата или това право да се ограничи до определени обстоятелства и пъти в годината. Това заявиха президентът на конфедерацията Пламен Димитров и Омбудсманът Мая Манолова по време на съвместна пресконференция.

Двамата, заедно с президента на КТ "Поткрепа", се обединиха за законодателно предложение, което предвижда отмяната на член 245 от Кодекса на труда или промяната му в посока на това работодателят да има право да изплаща непълен размер на заплатите само за един месец в годината, или при определени обстоятелства, които да се декларират пред Главната инспекция по труда.

„Поне 7-8 пъти сме говорили неплащането на заплати да се криминализира. На 20 април 2017 година КНСБ заедно с омбудсмана Мая Манолова внесе 7 законопроекта. Пет видяха бял свят, но с доста промени, а криминализирането остава нерешено и тази борба продължава“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той обясни, че Конституционният съд не е взел решение по искането на Мая Манолова. 6 от 12 съдии са "против" да се отхвърли текста, според който се плащат само 60 процента от изработеното. „При това положение се връщаме пак към депутатите – да се промени този текст в Кодекса на труда, за да се плати това, което си изработил – не 60%, а 100%“, каза председателят на КНСБ.

„Конкретният текст гласи, че при добросъвестно изпълнение ти се плащат 60% от заплатата. Такова чудо няма никъде по света – за добросъвестно поведение да се налага санкционна норма. И в текста не се уточнява, че става въпрос за случай с финансови затруднения на работодателя. С това решение КС легализира трудовата експлоатация в България“, категорична е Манолова. Тя допълни, че ще настояват да не е така или поне да става дума само за случаи на финансови затруднения и само за определен период, най-много от година.

Веднага след пресконференцията Пламен Димитров и Мая Манолова отпътуваха за Дупница, във връзка с казуса за неизплатени заплати на работници във фабрика за обувки.

Държавата и законодателството не бяха на ваша страна и благодарение на вашия протест и на други работници имаме пет закона, които са променени, обяви председателят на КНСБ Пламен Димитров при посещението си в Дупница. „В България има още десетки други работници, които са в условия на подигравка с техния труд и семейства през всичките тези години. Борбата за правата на гражданите на страната ни е в нашите ръце и само заедно можем да постигнем някакъв успех”, каза Пламен Димитров.

На 29-ти януари, в сградата на РС Дупница ще се проведе приемна на ГИТ, НОИ, КНСБ и експертите на омбудсмана, стана ясно още на срещата. На нея работниците могат да получат консултации как да получат парите си, как ще бъдат прекратени трудовите договори на тези, които имат желание да го направят и какви могат да бъдат следващите стъпки към получаване на достойно заработените им възнаграждения.

Предложенията за промените в Кодекса на труда може да видите тук