Заплатите в България по-ниски от Китай и 7 пъти по-малки от тези във Франция

  • Sl_1

Заплатите в България са по-ниски от тези в градски Китай и седем пъти по-малки от тези във Франция. Това обявиха генералните секретари на двата най-големи синдиката в света - Шарън Бъроу (ITUC) и Лука Визентини (ETUC) пред камерата на "120 минути"по  BTV. Двамата бяха в България на конференция „Алианс за сближаване на заплатите“, организиран от Европейската конфедерация на профсъюзите в София с подкрепата на КНСБ и КТ "Подкрепа".

„Тези разлики в заплащането не могат да продължават. Това е и темата ни тук – как да се гарантира, че заплатите ще растат с темп, с който да достигнат средните в Европа. Алиансът за сближаване на заплатите трябва да се опита да изравни заплащането в двете части на Европа, за да не рухне целия европейски проект“, предупредиха лидерите.

За да се случи това е необходима да има ръст от 15-20 % годишно от една страна. А от друга да се работи по посока колективно договаряне. Предвид сегашната скорост на растеж, на страната ви са необходими десетилетия, за да догони средно европейските заплати, заяви Лука Визентини.

„Когато има ситуация, в която светът е три пъти по-богат отпреди 20 години, работещите се борят за оцеляване. 54 % от хората казват, че минималната заплата не е достатъчна, за да живеят достойно. Ще чуете, че ръстът на минималната заплата ще коства работни места, което ще накара фирмите да изместят производствата и да отворят другаде тези работни места. Затова трябва да се работи за увеличаване на работната заплата, за да не се създава подобен дисбаланс“, заяви Шарън Бъроу.

Двамата коментираха и темата за автоматизацията. По думите им така наречените автоматизирани работни места трябва да бъдат свързани с нови договори за заетост, защото този процес ще доведе до загуба на хиляди работни места в традиционните производства. Това е и една от задачите на синдикатите и социалните партньори – да се уверят че по време на този преход на мястото на всяко едно загубено работно място ще се отвори ново.

Цялото интервю с Шарън Бъроу и Лука Визентини можете да видите тук.