Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов: Против сме отпуските да се заплащат в часове

  • kokalov

Не приемаме предложението отпуските да започнат да се заплащат в часове, а не в дни, както е в момента. Това каза вицепрезидентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) д-р Иван Кокалов след днешния Национален съвет за тристранно сътрудничество във връзка с проект на постановление на МС за изменение и допълнение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските.

Кокалов уточни, че в момента всички начини, по които се предоставя труд – и нощен, и дневен, се заплаща в часове, а всички видове отпуск са в дни. „Искаме начините на заплащане да не се променят, тъй като в болничния лист не пише часове, а дни. Чисто административно за НОИ и за работодателите може да е по-лесно, но за нас не може едно и също нещо да бъде изчислявано по два начина“, обясни още вицепрезидентът на КНСБ.

Той допълни че тази промяна може да доведе до съдебни практики и даде пример: „Ако се пада в петък да съм 12 часа на работа според сумарното изчисление на работния ден, но съм болен. Работодателят може да каже, че ме е наел на 8-часов работен ден и ще ми плати толкова. И аз като отида в съда, ще ги осъдя да ми платят за 12 часа. И затова смятаме, че сегашният механизъм е по-добър“, коментира той.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обясни, че предлаганите промени целят да синхронизират отчитането на времето при ползване на отпуски, регламентирани по Кодекса на труда, с начина на отчитането им по Наредбата за парични обезщетения от Държавното обществено осигуряване. „Имаше известен нюанс на различия в мненията на двете страни в Националния съвет. Но ние като вносители считаме, че това, което се предлага от Министерството на труда и социалната политика, е крачка в правилната посока“, обясни той.