Колективни трудови договори подписаха в БДЖ Пътнически превози

  • Vlak

След тримесечни преговори между синдикати и работодатели в държавните железопътни оператори „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД и „БДЖ – Товарни превози” ЕООД са подписани Колективните трудови договори. Те за период от две години и влизат в сила от 21.03.2018 г. От страна на КНСБ КТД-тата бяха подписани от Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите в България. В преговорния екип от страна на СТСБ участваха Вълко Станев, председател на СО Превозна служба Карлово – БДЖ и член на Съюзния съвет и изпълнителният секретар на Съюза и експерт Сухопътен транспорт Даниела Златкова.

Колективните трудови договори минаха 2000 за 25 години

  • Direct 2
Преди 25 години тръгнахме от нула. Сега колективните трудови договори вече са над 2000, 70 от които на секторно равнище. Благодарение на нас, като синдикат, бе развита цялата нормативна база по този въпрос, включително и по чувствителни и непознати теми като дистанционния труд и надомната работа. Това обяви вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов на заседание на работната група по проекта DIRECT в централата на синдиката.

Подписа се КТД за детските заведения в София

  • KTD_Sofia

Днес, 29 април 2015 г., в Столична община в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, бе подписан колективен трудов договор (КТД) с Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) към КНСБ и МФ „Подкрепа“.

Новият КТД засяга персонала, работещ в детските ясли, обединените детски заведения, целодневните детски градини, училищни здравни кабинети, кухни за детско хранене, кухни с банка за майчина кърма на територията на Столична община.

И синдикатите имат думата в избора на директори на музеите и галериите

БКТД за музеи и галерии
Снимка: Министерство на културата

На 20 април 2015 г. в Министерството на културата официално беше подписан Браншовият колективен трудов договор (БКТД) за работещите специалисти в музеите и художествените галерии. За спазването на постигнатите договорености с подписите си гарантираха министърът на културата Вежди Рашидов, председателите на НСФ „Култура” към КНСБ Иван Иванов, на НФ „Култура” към КТ „Подкрепа“ Стефанка Христова и председателят на Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) Атанас Попдимитров.

Подписването на БКТД стана факт благодарение на усилената работа и доброто сътрудничество между работните групи от синдикатите и Дирекция „Музеи и галерии“ в Министерство на културата.

По-добри условия за металургичните работници договориха социалните партньори в Браншовия КТД

Днес, 16 април 2015 г., официално бе подписан Браншовият колективен трудов договор (БКТД) в металургията. Въпреки съществуващата трудна икономическа и пазарна среда, която се отразява и на конкурентоспособността на българската металургия, социалните партньори успяха да подобрят важни параметри в БКТД.

В него е договорен ръст от 7% на минимална работна заплата в основната дейност спрямо миналогодишния БКТД. Така тя става 460 лева, като е с 27,7% по-висока от MP3 за страната. Договорено е също увеличение на стартовите заплати на нискоквалифицирания персонал извън основната дейност, като те ще бъдат по-високи с 3% спрямо MP3 за страната. В новия БКТД е предвиден ръст от 23% на допълнителното възнаграждение за нощен труд, като с това увеличение минималните доплащания в бранша са над 3 пъти по-високи от нормативните изисквания.