Учителите излизат на стачка, ако се разшири видеонаблюдението на работното им място

  • qnka-1


Ако министерството продължава да флиртува с родителите и да разширява обхвата на видеонаблюдението на работните ни места, излизаме на стачка, като онази през 2007 година. Това обяви лидерът на СБУ към КНСБ Янка Такева при връчването на юбилейните 20-ти награди „Учител на годината“. На церемонията присъстваха всички образователни министри от последните години на прехода – сегашният Красимир Вълчев, Сергей Игнатов, Тодор Танев, акад. Стефан Воденичаров, техни заместници, бившият министър на труда Христина Христова, вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков и др.


Не може да ни унижават на работното ни място, никъде по света няма камери в детските легла или в училищните стаи. Да не говорим за „бръмбари“ или подслушвателни устройства в дрехите на децата, отсече Такева.
Трябва да стане ясно кой оценява българските учебници, обяви още лидерът на СБУ. Според нея критиките за качеството на помагалата отнасят учителите, а онези, които трябва да ги преценяват, стоят анонимни.
Заплащането в системата трябва да става по нов начин, така че да няма дискриминация между отделните училища в страната, каза още Янка Такева.

Според нея трябва да се повиши квалификацията на българските преподаватели, за да могат да работят с тестовете PISA, за резултатите от които, учениците бяха критикувани през последните години.
Трябва да се въведе договор между директорите на училищата и родителите, за да е ясно каква е отговорността на всеки на работното място, обяви още синдикалният лидер на българските учители.

По време на церемонията награди получиха 19 учители. Номинирани бяха 73, а останалите 54 получиха  специални призове от СБУ.
В категория "Предучилищно възпитание" наградени бяха Галина Арабаджиева от Благоевград и Стоянка Николова от София.

В категория "Начално образование" - Лидия Горчева от Разград и Сармин Ахмедова от Търговище. "Хуманитарно образование"- Антоанета Палангурска от Велико Търново и Гергана Драгиева от София, "Природо-математическо" - Василка Кръстева от Кюстендил и Пепа Павлова от Враца.

В категория "Изкуства и спорт" - Бела Хараламбова от Плевен и Ваня Бедуховска от Пловдив.

В категория "Професионално образование" - Мариана Винарова от Силистра и Станимира Петрушкова от София.

Заместник-директори и директори - Величка Николова от София, Калина Кръстева от София и Снежана Сидерова от Габрово.

В категория "Възпитателна работа и извънкласни дейности" - Деница Узунова от Шумен и Нели Енева от Нова Загора.

За млади учители бяха наградени  Еница Маркова от Пловдив и Красимира Маринова от Ихтиман.