Поздравление на президента на КНСБ към VII-ия конгрес на СБУ

  • sbu 1

 

Скъпи братя и сестри,

Уважаеми учители

 Позволете ми да ви поздравя с днешния конгрес.

Аз лично гледам на него не като конгрес. А като на голяма класна стая. В тази стая обаче не трябва да се учите вие, а цялото общество. Слушайки вашите дискусии, всички българи трябва да научат най-главното – че без образование, без наука, без просвещение, страната ни е загубена.

 Всеки ден аз също се уча от вас и вашия лидер, г-жа Янка Такева. Тя преподава уроци не само по синдикализъм. Ние се учим от нейната борбеност,  човещина и сила, която я правят не само достоен член на нашата голяма общност, а и истински възрожденски будител, достойна българка, която с чест носи славата на българските учители не само у нас, а и в чужбина.

 

Живеете в интересни времена и се надявам за първи път от началото на прехода това да не е проклятие. Политиците у нас вече разбират цената на българското образование и увеличението на заплатите ви е доказателство за това.

 

Това обаче е само първата стъпка. Ние знаем каква цена платихте и продължавате да плащате за това. Ще бъдем до вас и ще настояваме властта да си изпълни обещанията за поне двойно увеличение на възнагражденията ви до края на мандата.

 

Няма да спрем и там. Ще продължим да се борим с всеки, който е на власт,  за да получите достойни заплати за достойния си труд. Защото без вас България е загубена.

 

Няма да позволим подигравки с достойнство ви на работното ви място.

Призивите да ви снимат тайно и явно с камери, да превръщат благородния труд на учителя в „Биг брадър“ без ваше съгласие няма да минат. Вие имате право да работите в нормални условия, да изпълнявате с гордост и достойнство задълженията си и никой няма право да наднича в личното ви пространство, особено без ваше съгласие. Можете да разчитате на нашето съдействие, за да прекратим заедно тази срамна практика от днешната действителност.

 

Тя, днешната действителност, ни поставя пред още един феномен на новото време – агресията в българските училища. За съжаление все по-често тя се случва не само между децата, а е насочена и към вас – българските учители.

 

Това не е само резултат на средата, в която живеем. Тази агресия е  резултат от дългогодишното съзнателно рушене на авторитета на българския учител. Умишленото неглижиране на социалните му проблеми, закриването на стотици училища и детски градини, непрекъснатите реформи в системата, несъмнено водят до рушене и на авторитета на българските преподаватели.

 

Това категорично трябва да спре. Всички трябва да знаят, че българският учител е не само професия, а кауза, мисия  - и в тази кауза всички са длъжни да го подкрепят.

 

Скъпи учители,

Вие не само преподавате история, химия или математика. Вие променяте човешки съдби, възпитавате и изграждате личности.

Сега се обръщам към тези личности, които сте възпитали -  родители, политици, общественици, моля ви да се замислим - какво направихме с нашите учители? 

 

Длъжници сме на българските учители, дами и  господа!

 

Нека поне да си признаем, а после да се опитаме да го променим.

 

Желая ви успешна работа на конгреса и още веднъж:

 

Поклон пред труда ви, будители.