Янка Такева: Да се спират помощите на родители, чиито деца не ходят на училище

  

  • 1

Освен детските надбавки, да се спират и социалните помощи на семействата, чиито деца не ходят на училище. Това поиска председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на конференция, посветена на интеграцията на децата от етническите малцинства. Тя бе организирана от СБУ съвместно с фондация „Фридрих Ебърт“ в Международния ден на училите. В дискусията се включи заместник министъра на образованието Деница Сачева, Хелене Кортлендер, ръководител на бюро България на фондацията, проф. дпн Татяна Дронзина и проф. д-р Пламен Макариев, преподаватели в Софийския университет , началници на Регионални управления на образованието, учители и директори на училища от страната, други заинтересовани институции.  

По думите Янка Такева социалната политика на държавата трябва да минава през образованието. „Ако детето не ходи на училище, струва ми се, че няма нужда никой да се реди на опашка в Бюрото по труда да си получи работната заплата за месеца. Не само детските надбавки, но и социалните помощи, средствата, които им се полагат за отопление и осветление. Смятам, че засега е направена една малка крачка – само за детските надбавки, а трябва да се включат всички останали социални помощи, за да има резултат”, каза още Такева.

Вече по предложение на директорите социалните помощи могат да се изплащат и в натура,включително и под формата на такса за детска градина, припомни зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Често санкциите у нас не работят, защото хората получават помощи в други държави, а тази практика трябва да се прекрати. Затова ще се водят разговори с германското правителство, за се види кои български граждани са в Германия и получават помощи и дали децата им ходят на училище в една от двете страни.

Иначе у нас има добри практики по отношение на интеграцията на децата. Те идват от Враца и Кюстендил, където социалните служби са вътре в малцинствените общности и пряко помагат за интеграцията, посочи още Янка Такева.

От Синдиката на българските учители смятат, че трябва да започне процес по квалифициране на директорите и учителите, за да може да се промени обстановката в училищата и те да станат една по-желана среда за децата.

„Трябва да се създадат такива условия на българските учители, така че те да могат да си извоюват място в обществото“, допълни още Такева.

„Това са теми с нарастващо значение, не само в България, но и в Германия. Изискванията към учителската професия нарастват от много трудни до почти невъзможни“, заяви от своя страна Хелене Кортлендер. Тя допълни, че произходът на детето не трябва да играе роля за неговото развитие, а напротив – трябва да се дадат еднакви шансове за успех на всяко дете