Йорданка Фандъкова е първият носител на наградата „Лидер на промяната“ на СТСБ

  • site 2

Кметът на София Йорданка Фандъкова е първият носител на наградата „Лидер на промяната“, учредена от Съюза на транспортните синдикати в България. Тя получи приза на името на първия лидер на Съюза Йорданка Радева по време на Осмия редовен конгрес на организацията, който се проведе вчера в Правец.

Красивата пластика е дело на Антония Стоименова. На конгреса присъстваха Пламен Димитров, президент на КНСБ, Франк Мореелс, президент на Европейската транспортна федерация, Стивън Котън, генерален секретар на Международната транспортна федерация, Генадий Косолапов, генерален секретар на Международната конфедерация на железопътните синдикати, Олга Вакуленко, член на Женския комитет на ITF и организационен секретар на най-големия руски транспортен синдикат РОСПРОФЖЕЛ. 

Кметът на София получи наградата за позитивната промяна, направена в развитието на столицата през последните години, както и за реализираните редица инициативи, свързани с лидерството на жените, развитието на умения и нови политики за подобряване условията на труд и равенство в дружествата на градския транспорт в София. Кметът Фандъкова благодари за наградата. В думите си тя посочи, че през последните години общината започна и изпълнява най-сериозната модернизация на градския транспорт от десетилетия, което е е много важно за условията на труд. „През 2014 г. средната възраст на автобусния парк беше 20 г. В края на 2016 г. успяхме да я намалим наполовина – до 10 години.

През 2019 г., когато планираме да завършим доставката на още 162 нови автобуса, средната възраст на автопарка на София ще е 6 години“, обяви градоначалникът.
През последните години са изпълнени инициативи за осигуряването на подобри условия на труд и здраве. Още през март 2014 г. между СТСБ и Столична община бе подписано Споразумение за съвместни действия с цел насърчаване и създаване на по-добри условия за повишаване на заетостта на жените в столичния градски транспорт. Организирани са безплатни курсове за жени за повишаване на квалификацията. С цел превенция на онкологични заболявания са разработени две скринингови програми: за рак на млечната жлеза при жени и на простатата при мъжете.

Наградата „Лидер на промяната“ ще се присъжда ежегодно на изявени жени с особени постижения в обществения, политическия или културния живот на България, или жени световни лидери с глобален принос към подобряване на положението на жените в обществото и на работното място.