Валентин Стоянов е новият председател на СФС

  • 1-1

Валентин Стоянов е новият председател на Синдикалната федерация на съобщенията (СФС) към КНСБ. Това решиха днес делегатите на VII-та Национална отчетно-изборна конференция на СФС, която се проведе в хотел "Форум" в столицата. За председател на Централната финансово-ревизионна комисия в състав от 5 души бе преизбрана Наташа Димитрова, а новият управителен съвет ще се състои от 13 човека. 

На конференцията бе отчетена дейността на синдикалните структури за последните пет години. „Като един от най-големите успехи през изминалите пет години оценявам запазването на работните места в нашия бранш, както и увеличаването на трудовите възнаграждения с близо 10%. Последното е симптом, че в нашия сектор нещата постепенно идват по местата си и за в бъдеще може да очакваме ново повишаване на средствата за работни заплати", заяви в своето слово досегашният председател на федерацията Георги Бочев. "Освен това се забелязва и едно обновяване на ръководните структури по места, което е неминуемо и така трябва да бъде. За съжаление обаче през посочения период станахме свидетели и на редица проблеми. Може би най-големият от тях бе свързан със заетите в "Български пощи". Там усилията ни бяха съсредоточени преди всичко върху запазването на работните места и на възнагражденията. Няма да крия, че 2013 и 2014 г. бяха особено критични в това отношение. На няколко пъти предотвратихме едно откровено разграбване на активите на предприятието, което щеше да изкара на улицата хиляди. Към настоящия момент може би най-същественият проблем си остава въпросът със заплащането. Ще припомня, че средната заплата на работещите в системата на "Български пощи" е 670 лв., докато в страната тя вече надминава 1000 лв.", отбеляза Бочев и призова всички да подкрепят кампанията на КНСБ "Искам още 100 лева" към заплатата си. 

Гости на събитието бяха Пламен Димитров – президент на КНСБ, Деян Дънешки - изпълнителен директор на "Български пощи", Пламен Дончев - председател на браншовата организация към КТ "Подкрепа", Антониос Клирономакис и Георгиос Папаниколау - от Гърция, Мануел Гонсалвес от Португалия и много други.

Пръв от тях, който поздрави гостите на конференцията бе президентът на КНСБ Пламен Димитров. В речта си той акцентира върху увеличението на заплатите на работещите в сектора, като на няколко пъти припомни колко е важно да бъдат граждански активни и да отстояват правата си задружно. По думите му през идните години основната задача на конфедерацията ще бъде свързана с нарастването на доходите. "През следващите месеци трябва да положим усилия мнението ни да бъде чуто и прието от всички. Ние ще настояваме за годишно увеличение на заплатите със 100 лева. Но за да тежи становището ни - и пред политиците, и пред работодателите, трябва да покажем, че гледаме напред и сме готови да се изправим пред новите предизвикателства. Необходимо е да бъдем в крак с времето. Без действие, няма промяна. Ако не го направим, нямаме бъдеще", изтъкна в своето слово лидерът на най-големият български синдикат.