Индустрията готова на протест заради клас „Прослужено време“

 

  • ind-1

Работниците от българската индустрия за готови на протест в защита на доходите си и срещу обявените намерения за премахване на клас „Прослужено време“. Това стана ясно на спешна среща на индустриалните федерации към КНСБ и КТ „Подкрепа“ по повод изявленията на вицепремиера Валери Симеонов, в подкрепа на искането на работодателите да се премахне допълнителното възнаграждение за трудов стаж и професионален опит.

В дискусията участваха индустриалните федерации на металурзите, миньорите, машиностроителите, лека промишленост, енергетиците, работещите в атомната промишленост, химията и индустрията и др.

Според участниците това е пореден опит за посегателство върху и без това мизерните доходи на работещите.

Индустриалните федерации се обявиха категорично против исканията на бизнеса за отмяна на класа и взеха решение за организиране на протестни действия на българските работници за защита на техните права и увеличение на доходите.

КНСБ подкрепя протеста на европейските металурзи

  • community_steel_rallyКНСБ застава зад днешния протест на европейските металурзи. Над 10 000 работници от целия континент настояват по улиците на Брюксел за мерки за спиране на упадъка на европейската металодобивна промишленост. Инициативата е на IndustriAll – Европа. Този протест ще се отрази и върху България, обяви Ренета Петрова, зам.-председател на Синдикална федерация „Металици“.

При производството на основни метали са необходими мерки за постигане на бърз и устойчив разтеж

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - http://knsb-bg.org/images/stories/pics/new0471:::1:

На 25 юни 2014 г. в Централ Хотел Форум в София бе представен секторен анализ „Производство на основни метали”, част от проекта „Възраждане на индустрията в България”, иницииран от КНСБ и реализиран съвместно с работодателски организации и представители на научните среди.

Експертен съвет даде зелена светлина на „Аурубис България”

В събота, 31 май 2014 г., експертен съвет обсъди и взе дългоочакваното решение да бъде одобрено инвестиционното предложение на „Аурубис България” АД за надграждане на хвостохранилище и изграждане на депо за утайки от пречистване на отпадъчни води и газове.

Според съвета реализирането на инвестиционното предложение не би усложнило екологичната обстановка в региона, напротив – то е от изключителна важност за производствената дейност на предприятието, тъй като обезпечава екологосъобразното депониране на крайните отпадъчни материали от производството на мед.

Държавата блокира работата на „Аурубис България”

„Изключително сме обезпокоени от реално формиращата се опасност едно от най-добрите предприятия на българската индустрия – „Аурубис България” АД, да преустанови дейността си.” Това заявяват председателите на СФ „Металици” – КНСБ инж. Васил Яначков и на НФ „Металургия” – КТ „Подкрепа” Людмил Павлов в свое писмо до председателя на Народното събрание на РБ Михаил Миков, министър-председателя на РБ Пламен Орешарски, до министрите на околната среда и водите Искра Михайлова, на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и на труда и социалната политика д-р Хасан Адемов и други.

Социалното напрежение в ОЦК – Кърджали расте

  • Picture 3701

Металоработниците и служителите от „ОЦК” АД, Кърджали продължават протестните действия заради изоставането с 4 месеца на изплащането на заработени възнаграждения от собственика Валентин Захариев. Подписаното в средата на ноември 2011 г. стачно споразумение, което включва и уреждане на неизплатените заплати, не се изпълнява. Преведени са частични плащания, но металурзите настояват за незабавно изплащане дължимите трудови възнаграждения.

КНСБ: „Стомана” прави значителни инвестиции в оборудване и условия на труд, но не и в доходите на работниците

  • 01

Значителни инвестиции не само в производството и оборудването, но и в безопасните условия на труд и корпоративната социална отговорност, са направени в предприятието „Стомана Индъстри” АД. Това беше установено по време на посещението на ръководството на КНСБ начело с президента на Конфедерацията Пламен Димитров в металургичното предприятие. Заедно с изпълнителния директор на дружеството Емил Живков бяха посетени електростоманодобивния цех, цеха за арматурна стомана, както и някои санитарни помещения и столови, за да се запознаят синдикалистите с условията, при които работниците на предприятието извършват своята дейност.

 

В „Кремиковци” стартира издължаването на заплатите на около 6300 работници и служители

На 2 ноември, на пресконференция в централата на КНСБ председателят на СФ „Металици” Васил Яначков съобщи, че стартира изплащането на дължимите 52 870 422 лв. на 6273 работници и служители от „Кремиковци”. Сумите са преведени в картите им, които се раздават по график от  9 до 16.30 часа, в „Сградата на строителите” – кв. Ботунец. Разпределението е публикувано на официалните сайтове на КНСБ, СФ „Металици”- КНСБ и „Кремиковци”.

http://www.metalicy-bg.com/pdf/bg_NewsAttachments_223_Uvedomlenie_karti.pdf

Трябва да се издължат близо 53 млн. лв. на около 6300 работници и служители от „Кремиковци”

  • IMG_0300

На 19 октомври, в централата на КНСБ президентът на Конфедерацията Пламен Димитров, вицепрезидентите Валентин Никифоров и Николай Ненков и председателят на СФ „Металици” - КНСБ Васил Яначков дадоха брифинг, за да представят процедурата и графика за изплащането на дължимите заплати на работниците от „Кремиковци”, за да бъдат покрити задълженията към 6273 работници и служители са необходими 52 870 422 лв. Васил Яначков обясни, че  в съответствие със законовата норма на чл. 722, ал. 1 от ТЗ, вземанията на работниците и служителите за заплати и обезщетения се подреждат в 3 ред – разноски по несъстоятелността и ред 4 – вземания от трудови правоотношения, възникнали преди датата на решението за откриване на производството по несъстоятелност, което гарантира изплащането им при извършване на разпределение.

Васил Яначков бе преизбран за председател на СФ „Металици” - КНСБ

  • 00

Това стана на Четвъртия редовен конгрес на Синдикална федерация „Металици” към КНСБ, който се проведе на 23 юни в зала „Опал” на столичния хотел „Дедеман - Принцес”. Конгресът бе официално открит и проведен в присъствието на Николай Николов - съветникът по социална политика на Президента на Република България, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентите Валентин Никифоров /председател и на Националния стачен комитет/ и Николай Ненков, председателят на Българската асоциация на металургичната индустрия Политими Паунова, председателят на НФ „Металургия” към КТ „Подкрепа” Людмил Павлов, десетки международни гости, синдикални председатели на федерации към КНСБ, на синдикати и организации към „Металици” и др.