По-високи заплати за висококвалифицираните кадри в музеите и галериите

  • branshovi-2

Висококвалифицираните кадри в музеите и галериите в страната ще взимат по-високи заплати. Това е записано в новия двегодишен Браншови колективен трудов договор, който бе сключен на 20 юли т.г. между Министерството на културата и НСФ "Култура" към КНСБ, НФ "Култура" към КТ "Подкрепа" и БАРОК.

Подписи под новия документ положиха министър Боил Банов, председателят на БАРОК Анастас Попдимитров и представителите на национално представените синдикати - Иван Иванов, председател на НСФ „Култура” към КНСБ и Илия Генов, зам.-председател на НФ „Култура” към КТ „Подкрепа”.

На подписването от страна на Министерството на културата присъстваха и началникът на кабинета на министъра Мирела Тотева, зам.-министърът на културата и председател на Отрасловия съвет Амелия Гешева, главният секретар на Министерството Красимира Стефова, директорът на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” арх. Уляна Малеева. След края на официалната церемония министър Банов изказа своето задоволство от традиционно добрия диалог и отлично партньорство на Министерството на културата със синдикатите и работодателите, като пожела на техните представители бъдеща съвместна ползотворна работа.

„Благодаря на всички за коректната съвместна работа и за това, че стигнахте до единомислие. За хората в тази сфера това са наистина важни неща и дават спокойствие и регламенти. Благодаря и на екипа на Министерството за сериозната работа”, допълни министър Банов. За първи път тази година в договора са включени и Българската национална филмотека и Център за подводна археология. Има и текст, който касае участието на представители на синдикатите и на БАРОК в комисиите за провеждане на конкурси за директори на националните, регионалните и общинските музеи и галерии в страната.