Индустрията стартира дебат за сближаване на заплатите в Европа

 

  • pay rise

Европейският индустриален и синдикален елит стартира утре в София дискусията за сближаване на заплатите в Източна и Западна Европа.

Както знаете, през последните няколко месеца КНСБ и лично президентът на КНСБ Пламен Димитров са ангажирани изцяло с темата за създаване на Алианс за сближаване на заплатите в Европа, който да помогне за изравняване на възнагражденията в мултинационалните компании на територията на континента.

От 9 часа в столичния хотел „Рамада“ ще заседава изпълнителният комитет на INDUSTRIALL EUROPE. Организацията включва 7,1 млн. члена от над 200 синдикални организации в индустриалния сектор от цяла Европа. Заседанието ще бъде открито от социалния министър Бисер Петков и президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Сред основните теми на срещата ще бъдат заплащането в мултинационалните компании в Източна и Западна Европа, влиянието на завишените екоизисквания на Европейския съюз към енергетиката и отражението върху индустрията, глобализацията и предизвикателствата към Европейския съюз и хората на труда.

Откриването на заседанието ще бъде публично за журналисти!

Темата за сближаването на заплатите ще продължи през целия юни. На 21 и 22 юни в Резиденция „Бояна“ ще заседава Групата на работниците на Европейския икономически и социален комитет /ЕИСК/, в което ще участват над 120 синдикални лидери от ЕС. Форумът ще бъде открит от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. По време на срещата министър Бисер Петков, президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов ще анализират социалните цели на Българското председателство на Съвета на ЕС – постижения и бъдещи предизвикателства.   

Темата за заплатите ще има своята кулминация на 26 юни, когато в София ще стартира Алиансът за сближаване на заплатите в Европа. Началото ще бъде дадено от премиера Бойко Борисов и комисарят по заетостта и социалните въпроси Мариане Тейсен. Припомням, че темата за Алианса бе поставена за първи път пред българското правителство от президентите на КНСБ Пламен Димитров и на ЕКП Лука Визентини на среща при премиера Борисов.

Срещата трябва да събере представителите на Европейската комисия, най-големите бизнес организации в Европа, ръководители на мултинационални компании и синдикати в опит да постигнат сближаване на възнагражденията в континента на принципа „равно заплащане за равен труд“.

Програмата на форума ще бъде обявена допълнително. Засега участие са потвърдили шест европейски социални министри, евродепутати от основните политически сили, комисар Тейсен, представители на BUSINESS Europe, CEEP, UEAPME.