Среща на КНСБ и КТ"Подкрепа" с депутати от ЕП - Сряда, 9-12-2007

Днес, в 13.00ч., в сградата на БАН, се проведе среща между делегация на Икономическата комисия на европарламента, водена от Первенш Берес – председател на PSE, и членове Волф Клиц – координатор на ALDE, Жолт Баксей – PPE-DE, Елиза Ферейра – PSE, с делегации на българските синдикати – на КНСБ...

Днес, в 13.00ч., в сградата на БАН, се проведе среща между делегация на Икономическата комисия на европарламента, водена от Первенш Берес – председател на PSE, и членове Волф Клиц – координатор на ALDE, Жолт Баксей – PPE-DE, Елиза Ферейра – PSE, с делегации на българските синдикати – на КНСБ и КТ “Подкрепа”, водени от президентите доц. д-р Желязко Христов, д.м. и д-р Константин Тренчев. Модераторът на срещата г-жа Первенш Берес се обърна към лидера на КНСБ д-р Желязко Христов да запознае европейските представители с реалните икономически показатели в страната, размера на работните заплати и да прогнозира последствията от предстоящата данъчна политика на правителството.
Президентът на Конфедерацията доц. д-р Желязко Христов обърна внимание на макроикономическите показатели на България от 1997 година насам, като потвърди макроикономическата стабилност на страната, ръста на брутния вътрешен продукт и ръста на чуждестранните инвестиции. Д-р Христов наблегна на тревожния факт, че в страната се наблюдава ежегоден ръст на бюджетния излишък на фона на недофинансирани сфери като здравеопазване, култура и др. Той информира европейските депутати за дефицита по текущата сметка, който надвишава 17.6% от БВП, въпреки прогнозите на кабинета за по-ниското му процентно изражение. Доц. д-р Желязко Христов наблегна пред представителите от европарламента на факта, че за първи път от много години насам това лято сме свидетели на сериозен скок на цените на хранителните стоки и нарастваща инфлация. Лидерът на КНСБ бе категоричен в позицията си пред евродепутатите, че липсва диалог между българското правителство и синдикатите, като вина за това носи единствено и само Кабинетът. “Правителството на Станишев – добави д-р Христов – не изпълнява подписания пакт за социално и икономическо сътрудничество, а опитите ни за диалог с него остават безрезултатни. Премиерът определя усилията ни за такъв като натиск.” След изнесените данни от президента на КНСБ председателят на PSE г-жа Первенш Берес обеща да запознае колегите си в европарламента с действителните икономически показатели на България. Тя заяви, че вижда в лицето на КНСБ добри застъпници на европейската политика.
Д-р Желязко Христов покани българските евродепутати Кристиян Вигенин и Мариела Баева, които също присъстваха на срещата, на предстоящата в петък, 14.09.2007 дискусия на тема “Подоходна и данъчна политика – предизвикателства и алтернативни решения”, на която са поканени също Президентът на РБългария, Председателят и ръководството на НС, Министър-председателят, депутати, министри, социални партньори, ръководители на държавни институции и журналисти.