Пламен Димитров: През тези 50 години бях обграден от обич, нежност и от приятели

  • 001

На 24 септември 2013 г. се проведе официалното честване на 50-годишния юбилей на президента на КНСБ Пламен Димитров. Стотици гости се стекоха в ресторант „Континентал плаза”, за да поднесат поздравленията си на лидера на най-голямата организация в България. Сред тях бяха президентът на Република България Георги Първанов, бивши и настоящи властимащи, синдикалисти и други.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха „тримата тенори”, които поздравиха президента на КНСБ с прочутата „Наздравица” от Травиата. „Многая лета!” звучеше в залата, когато беше поднесена и тортата за рождения ден на Пламен Димитров.

Пламен Димитров се обърна към гостите на тържеството, за да им благодари със следните думи:

Скъпи приятели,
Първо искам да благодаря на всички, че сте тук тази вечер заедно с мен. Днес си мислех какво точно да кажа в този момент. Всякакви неща ми минаха през главата. Спомних си една мисъл на Хемингуей, който беше казал, че две години се учим да говорим и петдесет години се учим да мълчим. Чудя се дали просто да замълча и да оставя друг да говори, но после реших, че искам да ви кажа разни неща и може би е по-добре все пак да ви кажа нещо. Това, което искам да кажа, е, че съм щастлив. Щастлив съм, че през тези 50 години, които не знам как минаха, нямам никаква идея, но през тези 50 години аз бях обграден от любов, от обич, от нежност, от приятели, на които можех да се опра. Естествено, любовта започва от моите две жени – от моята съпруга Мария и от моята дъщеря Моника. Всъщност Моника е най-хубавото нещо, което съм направил в този живот с благословията на Господ. Сигурно и други неща съм направил, но кой знае дали са толкова хубави. Благодарността ми към тях е за това, че ме търпят. Наистина без тях и без тяхната подкрепа трудно можех да бъда това, което съм. И да правя неща, които искам и които ме правят щастлив. Всъщност, моята работа се оказа, че е нещото, което желая и което вътре в душата си винаги съм искал да правя, а именно – да търся начини да помагам на хората, да защитавам правата им... Дали успявам, дали не успявам, заедно с всички колеги, приятели и с всички, с които се борим за социалните каузи, не знам, времето ще каже. Искам да благодаря на всичките си приятели, на всичките си колеги, на всичките си партньори, независимо дали сме били опоненти или сме били в едно русло на мислене. От всеки един съм взел по нещо хубаво, взел съм най-доброто.

Благодаря на председателя на парламента господин Михаил Миков, че е тук с нас, на заместник-председателя на Народното събрание госпожа Мая Манолова, на депутатите, министрите, заместник-министрите, които са тук, с цялото си уважение към тях. Трябва да изтъкна, че сред нас е премиерът на България – господин Пламен Орешарски, с когото се познаваме повече от 20 години. Радваме се, че сте тук с нас, господин министър-председател! Благодаря и на представителите на парламентарната група на ГЕРБ, които са с едно сериозно присъствие тук сред нас. Убеден съм, че присъствието на всички вас тук е не само уважение към моя празник, но и към каузата, която всички ние защитаваме, а именно да правим колкото се може по-добър живота на българските работници и служители, на всички граждани в страната.

Сигурен съм, че изпуснах много неща, които исках да кажа. В такъв момент човек не винаги може да спомене всички. Благодаря на госпожа Йорданка Фандъкова, че е тук, благодаря на всички лидери и приятели от нашите синдикални федерации, от регионалните структури на нашата Конфедерация, на всички работодатели, които са ни били партньори и продължават да бъдат. Заедно в следващите години ще продължаваме да се борим за по-добро настояще и бъдеще.

Накрая ми се ще да кажа още нещо – щастлив съм, че мога да продължа да разчитам на хора, които са с нас, някои вече ги няма, но винаги ще помня това, което съм научил от тях. Съжалявам, че Жеко вече го няма, съжалявам, че и други наши колеги и приятели не можаха да стигнат до този момент. Аз знам какво съм научил от тях. Поклон пред паметта им и искам наистина да им благодаря, както благодаря на всички вас.

Благодаря ви и ви пожелавам всичко хубаво! Наздраве, приятели!