ОТВОРЕНО ПИСМО ДА САКСКОБУРГГОТСКИ - Петък, 9-28-2007

УВАЖАЕМИ Г-Н САКСКОБУРГГОТСКИ,
Във връзка със създалото се социално напрежение сред работещите в сферата на средното и висшето образование, липсата на диалог между Министерство на образованието и учителските синдикати – СБУ към КНСБ, НУС към КНСБ, ВОН към КНСБ, СО към КТ „Подкрепа”, които институционално представляват интересите на учителите и непедагогическия персонал, изразяваме становището на хилядите стачкуващи.
...

ОТВОРЕНО ПИСМО
ДО
Г-Н СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ – ЛИДЕР НА НДСВ
ОТ
ДОЦ. Д-Р ЖЕЛЯЗКО ХРИСТОВ – ПРЕЗИДЕНТ НА КНСБ
Д-Р КОНСТАНТИН ТРЕНЧЕВ – ПРЕЗИДЕНТ НА КТ „ПОДКРЕПА”
ЯНКА ТАКЕВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СБУ КЪМ КНСБ
КРУМ КРУМОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СО КЪМ КТ „ПОДКРЕПА”
АСПАРУХ ТОМОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НУС КЪМ КНСБ
ДОЦ. ЛИЛЯНА ВЪЛЧЕВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НБС ВОН КЪМ
КНСБ
28.09.2007 г.
УВАЖАЕМИ Г-Н САКСКОБУРГГОТСКИ,
Считаме, че вина за днешното положение в системата на средното и висшето образование носи министъра на образованието и науката Даниел Вълчев. Вместо с висок професионализъм, с умение и такт да създава необходимата обстановка за функционирането и развитието на образователната система, той допринася за разединяването и противопоставянето на учители, помощен персонал, родители и ученици. На практика реалните проблеми в образователната система се изместват от безплодни комуникации – директно и индиректно чрез медиите, между министерския екип и синдикатите. Не се водят реални и конструктивни преговори. В действителност, след встъпването си в длъжност, министър Даниел Вълчев не е направил реални стъпки за разрешаване на острите конфликти, които периодично възникват в системата на средното и висшето образование.
Обвиняваме министър Даниел Вълчев в лош мениджмънт на системата на средното и висшето образование, в липса на ясна визия за управлението и бъдещето на сектора, както и в дълбоко неразбиране на проблемите на учителския и непедагогическия персонал.
ТЪЙ КАТО МИНИСТЪР ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ Е В ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ОТ КВОТАТА НА НДСВ, ВИ ПРИЗОВАВАМЕ ДА ПОИСКАТЕ НЕГОВАТА ОСТАВКА.

Доц. д-р Желязко Христов д.м.
Президент на КНСБ

д-р Константин Тренчев
Президент на КТ „Подкрепа”

Янка Такева