Президентът на КНСБ в БНТ: Искаме от кабинета разчети как ще расте минималната работна заплата

Основното искане на КНСБ към служебния кабинет е да възстановим диалога в тристранния съвет. Първата ни задача е да обсъдим ревизираната бюджетна прогноза за следващите три години, за да видим как ще расте минималната работна заплата, която сега е замразена. Това обяви в студиото на предаването „Още от деня“ на БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.


Настояваме най-ниското възнаграждение да расте със същите стъпки, както и досега. Да се определи ясен механизъм, заедно с бизнеса, как ще става това през следващите години, изтъкна лидерът на синдиката и похвали усилията на новия социален министър Гълъб Донев, който обяви това за свой приоритет.


Сред другите искания на синдиката са да бъдат обсъдени с кабинета всички ангажименти около българското председателство на ЕС. Времето за определяне на приоритетите ни изтича и ние трябва да бъдем част от дебатите около тях, заяви Димитров. Като най-важен за синдиката той определи въпроса за бъдещето на труда, което е тема в целия ЕС.

Задължително трябва да бъдат обсъдени и предварителните условия по споразумението за партньорство с Еврокомисията 2014-2020. Има доста неизпълнени ангажименти и трябват спешни мерки, за да не се стигне до загуба на средства, предупреди президентът на КНСБ.

 

Цялото интервю - вижте тук