Вицепрезидентът Чавдар Христов в „Референдум“: Държавата да разплете възела с минималната заплата чрез нормативен акт

Държавата трябва да реши с нормативен акт какъв да бъде механизмът, по който ще се увеличава минималната работна заплата. „Тя има това право според действащото законодателство и е крайно време да застане на твърда позиция и да спре единствено да ни създава условия да преговаряме с работодателите. Ние трябва да предложим, заедно с бизнеса, проект на постановление за това. Но ако не се разберем, тя трябва да реши въпроса със свой акт“, обяви в предаването „Референдум“ вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

„От две години работна група от синдикати, работодатели и правителство работят по такъв механизъм. Смятам, че сме стигнали до една крайна формула, с изключение на някои детайли като например горния размер на възнаграждението“, обяви още представителят на синдиката в дискусията с работодатели и икономисти.

По думите му КНСБ е готова да стигне до край и с договарянето на минималните заплати по професии, което започна през миналата година, но в последните месеци бе замразено.

Ниското заплащане отдавна е  фактор за инвестициите и за пазара на труда. Заради него квалифицирани и неквалифицирани работници напускат страната, което оставя България без работна ръка. Заради мизерните заплати на пазара на труда има глад за служители и дано не се стигне скоро до търгове за работна ръка, обяви още Чавдар Христов.

Той определи като послание исканията на КНСБ към служебното правителство и заяви, че синдикатът е готов до седмици да представи и политическа програма на партиите, които ще участват в изборите през пролетта.
Тази програма ще включва вижданията ни не само за социалната среда, а и за сивата икономика, за образованието – максимално широки и покриващи всички сфери на обществения живот, посочи вицепрезидентът на КНСБ.

 

Цялото предаване - вижте тук