Пламен Димитров: Пазарът на труда ще бъде взривен, ако се премахне добавката за стаж

  • btv 1


Пазарът на труда ще бъде взривен, ако се премахне добавката за стаж и професионален опит. За КНСБ такава тема няма. На дебата бе сложен край още преди няколко месеца и това бе заявено ясно и от синдикатите, и от правителството. Това обяви в ефира на БТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров в спор с представителя на БСК Божидар Данев.


Не са верни твърденията на работодателите, че тази мярка противоречи на Конституцията „Добавките се определят със закон, а законът и Министерски съвет ясно са определили, че те съществуват”, категорично заяви Димитров.
Според него споровете за класа изместват важните въпроси на деня – а именно – доходите на хората и пазара на труда.

По думите му проблемът, че младите хора в България са дискриминирани на пазара на труда, е измислен. „Има системи за допълнително заплащане, които се прилагат в много фирми и целят да стимулират тези, които предлагат иновации или са начинаещи специалисти”, допълни още Димитров.
По думите му премахването на добавката за стаж ще доведе до дестабилизация на работната сила в България, защото работещите хора са над 40 нагоре.
Това е голямата маса от работниците в страната, които работят и носят печалба за своите работодатели. Не виждам защо трябва да се посяга на техните заплати, обяви Пламен Димитров.

Цялото интервю – вижте тук