Неплащането на заплати убива икономиката и държавата

  • 0001Glavna_sreshta_RB

За законово гарантиране на изплащането на работните заплати се обединиха представителите на КНСБ и на Реформаторския блок на срещата си днес, 29 септември 2014 г., в сградата на КНСБ.

Президентът на Конфедерацията Пламен Димитров подчерта, че това предложение, залегнало в Меморандума и Синдикалната визия на КНСБ, е предпоставка за реализирането на последващи политики за възраждане на индустрията и повишаването на заплащането в страната. „Няма инвестиции, значи бизнес средата е лоша, значи ще намалим работните заплати – вярвам, че сме преживели тази философия вече и сме си извадили поука”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Любен Петров – заместник-председател на СДС, подчерта, че липсата на гаранции за изплащането на работните заплати е престъпление на държавата, тъй като именно чрез заплатите се стимулира потреблението, а оттам и икономиката. Участниците в срещата се обединиха около тезата, че неплащането на работни заплати убива икономиката и самата държава.

Другият основен проблем, който коментираха представителите на КНСБ и Реформаторския блок, бе образователната система, която все по-трудно успява да подготви квалифицирани кадри. Гроздан Караджов – представител на ДСБ, изтъкна, че образованието трябва да бъде изведено като основен приоритет, тъй като то е условието за развитие на икономиката.

Участниците в срещата коментираха също необходимостта от промени в Конституцията на България, като заявиха готовността си за широк обществен дебат по темата. Поводът да се повдигне този въпрос бяха някои предложения в Управленската програма на Реформаторския блок, които обаче трябва да бъдат комплексно разгледани заедно с други необходими промени в Конституцията. Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов подчерта, че в дебата трябва да бъдат обсъдени предложенията на КНСБ, тъй като според него в Конституцията има много неясноти около фундаменталното демократично право на избор.

Представителите на КНСБ и на Реформаторския блок също заявиха своя апел гражданите на България да гласуват и по този начин да се противопоставят на купения вот.

В срещата от страна на КНСБ участваха още вицепрезидентите Валентин Никифоров и д-р Иван Кокалов, всички изпълнителни секретари и други, а от страна на Реформаторския блок – Веселин Пенев – заместник-председател на Народна партия „Свобода и достойнство”, и Александър Христов – член на постоянното присъствие на БЗНС.